В СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Абланица, казаха "Не на тормоза в училище!"

Снимки: СУ "Св. Паисий Хилендарски"

И тази година учители и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в хаджидимовското село Абланица се включиха в инициативата „Не на тормоза в училище“ с различни дейности.

Изработените табла, призоваващи всички към толерантност, доброта и търпимост един към друг, бяха поставени на видни места в двете училищни сгради. Ученическият парламент изготви брошура с информация за това колко важно е всички заедно да се противопоставят на тормоза, да бъдат приятели, да не бъдат безразлични, когато се касае за налаган тормоз над ученици в училище.

В знак на толерантност се проведе и запомняща се приятелска среща по волейбол между учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - с. Сатовча, и учениците от Абланица.

С голям ентусиазъм и силни емоции всички се насладиха на прекрасната игра. И победители, и победени останаха доволни от спортното събитие и си обещаха да го превърнат в традиция.

Всяка година в последната сряда на февруари учениците от школото в Абланица отбелязват Международния ден за борба с училищния тормоз.

Самата инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

"Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да му се противопоставяме всеки ден и час", коментираха организатори и ученици от гимназията в Абланица.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK