В СУ "Н. Вапцаров" - Хаджидимово, приключи още един Еразъм проект

Снимки: СУ, Хаджидимово

Проведе се заключителна среща по проект „Да играем и учим за младостта”

В периода 19–24 юни в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се проведе заключителна работна среща по проект „Да играем и учим за младостта” по програма Еразъм+. В нея участваха училища от Гърция, България, Северна Македония и Португалия. През петте дни участниците проведоха множество работни ателиета с  връстниците си, представиха свои презентации. Това е последната работна среща по този проект.

Първият работен ден от срещата започна с легендата в женския футбол Евдокия Попадинова, която запозна гостите с тайните на своята кариера. Тя разказа за своите житейски предизвикателства и показа на гостите някои от наградите си. След срещата координаторът на проекта Анна Карамурту покани всички да засадят маслиново дърво. Денят продължи с кратък концерт. Изпълненията на хаджидимовските ученици бързо грабнаха вниманието на гостите.

Вторият ден започна със спортна дисциплина - волейбол, след която ученици от 4 европейски училища твориха чрез калиграми и акростихове върху темата "Приятелство". След обяд всички заедно посетиха Общинския исторически музей - Гоце Делчев.

Третият ден отведе хаджидимовските гости чак до парка на танцуващите мечки и FUN парк - Рила, които се оказаха истинска атракция за чужденците. Какво по-добро място от това за провеждане на учебен час, посветен на природното многообразие?!

В четвъртък (22/06/2022 г.) образователни екипи, работещи по проект "Да играем и учим за младостта", участваха във фестивалa "Да се ​​върнем към игрите в наши дни", който намери място в СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово.Чрез тази учебна дейност се подчерта необходимостта от интегриране на играта като средство за учене в образователната практика. Под ръководството на старши учителя по физическо възпитание Милена Шопова се проведоха няколко игри, с които опитният учител успя да събуди спортния дух у учениците. И според традицията – домакини и гости се хванаха на красиво българско хоро.

Денят завърши с галавечеря, по време на която координаторът на проекта Заприна Глушкова и директорът на училището Вангелия Петрелийска връчиха на всички участници сертификати за добре свършената работа. 

„Проектът ни помогна да разберем, че игрите могат да съживят Негово Величество Ученика и да направят учебния процес много по-привлекателен и ефективен. Приключи и вторият наш Еразъм проект на тема "Да играем и учим за младостта". Целта ни бе да се справим с трудностите, срещани от нашите ученици при организирането на игри. Пет училища от пет страни решихме да си сътрудничим и обсъдим въпроса заедно. Въпреки че проектът се изпълнява официално на френски език, ние решихме да насърчим комуникацията на всички езици на страните партньори“ – писа на своята страница в социалните мрежи координаторът на проекта Заприна Глушкова. Тя отправи  благодарност към учениците си, колегите и директора на училището за безрезервната им подкрепа.

А Вангелия Петрелийска - директор на училището, сподели за нашата медия:

„Вече 12 години учениците на СУ "Никола Вапцаров"- Хаджидимово, имат щастливата възможност да трупат опит с международно измерение - 36 европейски училища са посетили нашето училище и в още толкова наши ученици са гостували, за да трупат опит...“

Нека припомним, че през февруари 2022 г. училището приключи успешно друг Еразъм проект – „Калейдоскоп“, а учениците имаха възможност да създадат много нови приятелства и да преживеят незабравими моменти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK