В Шипочано почетоха братята Кирил и Методий, Деня на библиотекаря и Световния ден на молитвата

Снимки: Ирина Йовчева

От 2006 година 11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря

Тема: „Съвременните храмове на духовността и книжовността“

Световния ден на молитвата, Деня на библиотекаря и църковния празник на светите братя равноапостоли Кирил и Методий отпразнуваха в един ден в кюстендилското село Шипочано с камбанен звън в 11:00 ч. и с поздрав от Ирина Йовчева в храм „Св. Петка“, под звуците на избрани песнопения с Божествена литургия и Стихира - глас 2 / Манасий Поптодоров за Св. Кирил и Методий.

11 май е обявен за Световен ден на молитвата. В този ден милиони християни по света се обръщат с обща молитва за мир, любов, благоденствие и добруване. Всички присъстващи в храма заедно се помолиха за здраве с Господнята молитва - „Отче наш“. Пусната бе и песената „Молитва за България“, изпълнена от Нели Андреева.

Д-р Йовчева запозна присъстващите със съветите на Петър Дънов за молитвата.

Стихотворението на Иван Вазов „Молитва“ си спомниха отдавна порасналите деца – като Алтънка Боянова, с 44-годишен стаж като възпитател в детска градина.

Много красива молитва от автора на „Малкия принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери, бе прочетена от д-р Ирина Йовчева. На запис като песен звучеше и стихотворението „Моята молитва“ на Христо Ботев. 

„Молитва“ на Атанас Далчев, „Молитва“ на Димчо Дебелянов бяха прочетени от Алтънка Боянова. А Нина Бозаджийска прочете стихотоврението „Молитва“ на Пенчо Славейков

Д-р Йовчева запозна присъстващите с биографията и творчеството на Владимир Димитров-Майстора, като обърна внимание на картината „Молитва“ – снимка, от която показа на присъстващите на празника. Тя представи информация, че българската православна църква почита на 11 май Светите равноапостоли Кирил и Методий.

През Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянскогоязъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. 

Връзката между молитвата и делото на Светите братя д-р Йовчева направи като запозна гостите със сведения за някои от храмовете, носещи името „Св. Св Кирил и Методий“ в страната.

Гостите на събитието пяха заедно песента „На Кирил и Методий“  по текст на Асен Разцветников.

Д-р Йовчева припомни имената, които празнуват своя имен ден на 11 май, като сред тях спомена за своята прабаба Рилка. А това име се среща главно в този край. Дядо Методий, който е над 80-годишен, беше поздравен и почерпен с бонбони.

Споделен обяд имаше в парка пред храма. Снежана Роглева е изкусен кулинар и бе приготвила пита с маслини.

Събитието продължи в зала „Райнер“, където гостите бяха запознатие с живот и делото на Кирил и Методий. Приема се, че Методий е роден около 815 г., а Константин-Кирил Философ - в края на 826 или 827 год. в Солун. Светското име на Методий не е известно. Константин е светското име на седмото дете на Лъв и Мария. Монашеското име Кирил той приема 50 дни преди смъртта си. Роден е в края 826 или началото на 827 година. Кирил е име от гръцки произход и означава господар. Методий е име от гръцки произход и означава методичен, подреден.

Д-р Йовчева уточни, че 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

От 2006 година 11 май официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. Поздрав бе отправен към всички служители в тези институции, а с Регионалната библиотека в гр. Кюстендил читлаище „Пробуждане-2022“ вече има сътрудничество.

Водещата на събитгието избра да завърши с цитата от автора на поредицата “Песен за огън и лед”, Джордж Р. Р. Мартин: “Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един“.

Тя предизвика гостите да споделят свой любим цитат, като даде пример с 3 избрани:

„Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

„Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.“

„Никога не ни харесва там, където сме“.

Още снимки от събитието вижте ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK