В НС за закриването на НОЩ - саботаж, абдикация, активно мероприятие

Снимка: ИМВ

Депутати нападнаха Борисов за решението му

Остър отпор в парламента получи решението на премиера в оставка Бойко Борисов и министрите му за закриването на НОЩ.

Според председателя на ПГ на ИМВ Мая Манолова Бойко Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп".

Манолова коментира, че очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност и изтъкна, че той може да освободи представителите на НОЩ от работа, но не може да ги освободи от отговорност.

Тя отсече, че българските граждани искат да знаят защо България е станала шампион по смъртност.

По думите на Манолова статистиката е стряскаща, тъй като общият брой на починалите за 2020 година е над 18 хиляди души, от които регистрираните с COVID-19 са само 7756.

Премиерът дължи отговор - защо страната ни е на първо място по показател обща смъртност, както и анализ на причините и план за действие, изтъкна Манолова, след което посочи, че по коефициент на обща смъртност страната ни е на първо място в света.

Това не са изборите, коментира депутатът, припомняйки за така наречените "мъртви души" в избирателните списъци. Тук от тази трибуна премиерът и здравният министър в оставка дължат отговор на тези въпроси, се посочва в декларацията на "Изправи се!Мутри вън!".

Манолова посочи още, цитирана от БТА, че би следвало след закриването на НОЩ, парламентът да се произнесе, какъв ще бъде органът, който ще контролира кризата. Тя бе категорична, че хората се интересуват от това, как ще се управлява здравната криза оттук насетне много повече от споровете за оставката на кабинета.

Според ДПС закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, безотговорно, вид абдикация, защото все още не се преодолели кризата.

Според Джведет Чакъров по този начин се лишаваме от контрол върху пандемията като в същото време не са посочени мотиви.

Депутатът изтъкна, че са необходими адекватни мерки и трябва да има такъв оперативен орган.

Нищо не се предлага на мястото на щаба, а трябва да се внесе сигурност и спокойствие, подчерта Чакъров. Как ще се координират действията по отношение на пандемията до съставянето на ново правителство, попита той.

Правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти включително и по отношение управлението на ковидкризата, припомни депутатът. Този оперативен орган в такъв аспект беше необходим и внасяше яснота, допълни Чакъров като посочи, че към днешна дата сме на второ място по смъртност в ЕС. Здравната система полага огромни усиля в борбата с инфекцията, отбеляза представителят на ДПС.

Отговорност за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, всички други органи имат помощни функции, отговори Даниела Дариткова от ГЕРБ.

ПГ "Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ.

Декларация от името на парламентарната група представи депутатът д-р Александър Симидчиев.

В нея се изтъква, че все още сме в активна пандемична ситуация с над 2300 новозарязаващи се дневно на седмична база, с почти 120 починали на седмична база и болници пълни с над 10 хиляди болни от COVID-19, от които над 8 процента в интензивни отделения и се посочва, че със закриването на НОЩ се абдикира от базисното управление на кризата.

В декларацията се поставят въпросите, какво е наложило това и какви мерки се предлагат в замяна и се посочва, че от съобщението на Министерски съвет, изобщо не е станало ясно, кой е взел това решение и какви мерки се предлагат в замяна.

НОЩ бе създаден преди година без да бъде активиран националният епидемичен план, припомни Симидчиев.

"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", се посочва в декларацията, представена от народния представител.

Необичайно е решението за излизане на Борисов в отпуск точно в деня за парламентарен контрол към него. На този фон новината за закриване на НОЩ изглежда като поредно решение в стил - "след мен и потоп". В случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората - тези за здравето им, каза Симидчиев.

"Приемствеността, връзката с нацията и отговорността с нея, са темелите на възстановяване на държавността, за което е цялото ни усилие в този парламент. Покрай политическото позициониране се губи нотката на хуманност, която и без това се губеше в последните месеци", коментира Симидчиев. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d