Увеличават със 7 % заплатите в „Пиринтекс“

снимка: infomreja.bg, архив

След няколко месеца преговори в гоцеделчевската шивашка фабрика „Пиринтекс“, където работят около 3000 души, колективният трудов договор вече е подписан с извоювано 7-процентно увеличение на заплатите.

Синдикалистите от КТ „Подкрепа“ предложиха трудовите възнаграждения на работниците да нараснат със 7 %, но работодателят Бертрам Ролман настоя увеличението да е с процент по-малко заради икономическата криза.

Синдикатите заплашиха немския инвеститор със стачка, след което той заяви, че ще провери още веднъж сметките и възможностите за ръст на заплатите. Едва тогава двете страни се договориха и колективният трудов договор стана факт.

Освен увеличението на месечните възнаграждения на работниците, Ролман се е ангажирал през следващата година да вложи повече средства за подобряване на условията на труд във фирмата, като една от важните и неотложни стъпки, според него, е аспирационната система и задължителното използване на предпазни маски при работа с химикали, отрови и други опасни за здравето емисии.

Преди дни изненадваща проверка на Инспекцията по труда установи нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд в „Пиринтекс“ и наложи глоби, като направи и предписания работниците от фабриката да ползват предпазни маски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK