Уникалната Александра Умленска жъне успехи из цял свят! Спечели поредна стипендия

Снимки: Личен архив

В началото на месец ноември кюстендилката стана единствения български финалист на олимпиадата International Calculus Olympiad

Александра Умленска спечели стипендия за обучение в университет в пет различни държави, след като влезе в топ 30 в класацията със златен медал в най-високата възрастова категория на международното състезание Online International Math Challenge. Тя беше поканена на официалната церемония за връчване на наградите в Тайланд.

За отличното ѝ представяне ученичката получава възможност да учи в North American University в Хюстън, Тексас със стипендия от 88000$ за целия период на обучение. Европейски университет, който вижда Александра като потенциален бъдещ техен студент, е Vistula University, Полша.

Другите три университета са разположени в различни държави в Азия и ѝ предоставят процентни намаления от таксите за обучение. Казахстанският университет Suleyman Demirel University предлага на Александра възможността да се развива в специалности в сферата на математиката, педагогиката, икономиката, физиката и компютърните науки. Четвъртият университет, в който има възможност да учи кюстендилката, е Paragorn International University, Камбоджа с 50% намаление от необходимите такси, а Ala-Too University, Киргизстан ѝ предлага намаление от 10% за целия период на обучение.

През последните няколко месеца засиленият интерес на Александра към математиката се забелязва спрямо постиженията ѝ в различни състезания, като част от тях вече навлизат и в университетския материал, който се изучава от математически насочените специалности. В началото на месец ноември кюстендилката стана единствения български финалист на олимпиадата International Calculus Olympiad, организирана от OCSO (Organizing Center for STEM Olympiad), която поставя на фокус математическия анализ и неговите подразделения – интегрално и диференциално смятане, които в България се изучават в рамките на университетската математика, и са част от специалността, в която Александра мечтае да приложи познанията си в близкото бъдеще.

Няколко дни по-късно тя стана и златен медалист от SEAMO (Southeast Asian Mathematical Olympiad), което я класира в топ 8% в региона и отвъд, и ѝ предоставя възможност да представя България на финалите на SEAMOX 2023. През същия месец Александра завоюва и бронзов медал от Mathematics Without Borders Autumn.

Интересно състезание, на което дванадесетокласничката взе участие, беше International Youth Math Challenge. То се проведе в три кръга, като категорията за ученици и студенти е обща. В рамките на втория кръг бяха заложени две задачи с изследователски подход, които изискваха задълбочено разглеждане на простите числа на френския математик, физик и философ Софи Жермен. Третият кръг беше във формат от 20 задачи, като за всяка задача времето за отговор е под 60 секунди, след което няма възможност за повторно решение. Александра успя да спечели бронзов медал, въпреки сложността на естеството на състезанието.

През декември ученичката взе златен медал на националния кръг на международната олимпиада FISO ( Future Intelligence Students Olympiad) и сребро от международното състезание на Institute for Advancement of Vedic Mathematics, за което беше необходимо приложение на специални Vedic Maths техники, които представляват методи за скоростна калкулация, създадени от математика с индийски произход Бхарати Кришна Титра.

Александра имаше възможността да публикува две научно-практически статии в престижния журнал Science Engineering & Education, който всяка година събира уникални изследвания в три основни направления и техните подразделения – физика, механика, електроинженерство, математика, автоматика, информационни технологии, мениджмънт, човешки ресурси и спорт. Списанието е регистрирано в база данни, създадена в партньорство между ЮНЕСКО и Global Index for Continuing Resources (ISSN Portal) във Франция.

В него ученичката описа два от своите инженерни проекти – The Past Future Bike – велосипед с пневматично задвижване – и AUHydroBot2021 – робот, захранван от възобновяем енергиен източник. С тях тя спечели и XIX Национална младежка научно-практическа конференция, в която взеха участие от ученици до вече доказани инженери и докторанти.

Александра е член на САИ (Съюз по автоматика и информатика) „Джон Атанасов“, който е най-голямата творческо-професионална организация в страната и събира в себе си едни от най-изявените учени и специалисти в сферата в България. Наградата ѝ беше връчена от професор дтн. инженер Иван Янчев – председател на Федерацията на научно-техническите съюзи. 

 

КОМЕНТАРИ

Хххх23:18 - 04.01.2023
Браво! А кой стои зад теб? Тате с работниците!
tyo06:42 - 04.01.2023
Заеби тия грамоти, а гледай да се реализираш и да направиш пари
Елка Стоянова16:29 - 03.01.2023
Поздравления. И само напред и нагоре.
Искра Иванова11:02 - 03.01.2023
Браво, Алесандра!!! Продължавай да се развиваш и да славиш България с успехите си????

FACEBOOK