Уникална букова гора на 140 години представиха експерти от ЮЗДП в Осоговската планина

Снимка: Infomreja.bg, архив

140-годишна естествена букова гора в Осоговската планина представи днес Югозападното държавно предприятие. Тя се намира в местността "Памука" в района на ДЛС "Осогово” - Кюстендил. Вековната гора съхранява изключително богато биоразнообразие и е дом за множество редки видове.

В представянето на уникалния вид в Осогово участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, директорът на ТП „ДЛС Осогово” инж. Емилия Иванова и експерти. 

На територията на ДЛС „Осогово“ са обособени още гори във фаза на старост на обща площ от 11 582 декара, от които 10 622 декара са със широколистни дървесни видове и 960 декара са с иглолистни дървесни видове. 

За да се формира една стара гора, природата трябва да бъде оставена да следва естественото си развитие в продължение на векове без съществена човешка намеса. В зависимост от дървесните видове и конкретните условия, този период може да продължи най-малко 120 години. 

"Гората, в която се намираме, е на възраст 140 г. на площ от 110 декара. Средната височина за бука тук е 25 м и среден диаметър на дърветата 38 см. Срещат се обаче и екземпляри от порядъка на 35 м височина и достигащи до 1 м в диаметър. Поради наличието на възобновителен процес тук се срещат и дървета на възраст от 20 до 40 г.", поясниха експертите от ЮЗДП. 

В този район се срещат птиците горски бекас (Scolopax rusticola L.), който е рядък вид, включен в „Червена книга на България и сивия кълвач (Picus canus). Но това, което веднага привлича погледа, са внушителните стари живи дървета, с размери близки до максималните за вида, и стоящите или паднали големи мъртви дървета в различни фази на разлагане, покрити с мъхове, лишеи и гъби. Картината се допълва от дърветата с масивни корони и клони, с изсъхнали или счупени върхове, с хралупи или различни по големина дупки, направени от кълвачите. 

Тази гора попада в защитените зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000“ за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, а именно з.з. „Осоговска планина“ по Директивата за местообитанията и з.з. „Осогово“ по Директивата за птиците. Освен това съгласно „Натура 2000“ тя попада в местообитание 9130 или това са типични неутрофилни букови гори от типа Asperulo-Fagetum.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//