Учителката Стойна Москова от Гоце Делчев - пример за съвременен будител

Снимки: личен архив

Сама щастлив човек, тя знае как да направи и учениците си щастливи

Преди десет дни в София се проведе Национален форум “Училища с иновации за бъдещето”, организиран от Министерството на образованието и науката. На него старши учителят в начален етап  на основното образование Стойна Москова, преподавател в Първо ОУ – Гоце Делчев, беше наградена от МОН за принос в развитието на съвременното образование. Срещаме се с нея в навечерието на Деня на народните будители, защото тя е олицетворение на съвременен будител.

Госпожо Москова, Вие наричате себе си щастлив човек. Защо?

Щастлива съм, че имам прекрасно семейство, което ме подкрепя.

Щастлива съм, че работя като учител в най-желаното  и предпочитано училище - Първо основно училище в Гоце Делчев.

Щастлива съм, че имам най-прекрасните ученици и най-вдъхновяващия директор.

Не случайно и всички мои класове наричам щастливци.

И те наистина са такива!

Бихте ли споделили с нас кои са мисиите Ви като учител?

Имам две мисии, които изпълнявам с учениците си непрекъснато - да ги направя четящи хора и да ги подготвя за живота по най-различен и забавен начин, използвайки всички иновативни методи и подходи.

В моето училище имам пълна свобода да работя с учениците си по-най добрия начин. Да се обучаваме, да се вдъхновяваме, да творим и научаваме!

В практиката си използвам всичко онова, което прави учениците добри хора, мислещи, образовани и търсещи най-доброто. Подготвям ги за живота.

С Вашия клас работите по програмата Red Paper Plane „Дизайн шампиони“. Какво представлява тя и защо избрахте точно нея?

Това за мен е най-успешната програма за проектно базирано обучение в България. С нея стават чудеса! 

Червеното хартиено самолетче кацна в град Гоце Делчев и не къде да е, а в Първо основно училище. Започнахме пътешествието си към по-доброто учене с интересни теми  и мисии от реалния живот.  Бяхме откриватели, архитекти, автомобилни дизайнери, еколози, метеоролози, вексилолози /изучавахме различни знамена/, космонавти, пътешественици, доктори, ветеринари, парк дизайнери, станахме олимпийски шампиони.

Проектирахме собствени сгради,  автомобили, спасявахме мечки и кактуси, създадохме знаме със свои символи, разходихме се до Космоса, пътешествахме с експедиция до Арктика и Гренландия, лекувахме хора и животни, проектирахме паркове и алеи, участвахме в олимпийските игри в Пекин с приятелите ни - талисманите на Зимните олимпийски и на Параолимпийските игри - пандата Бинг Дуен Дуен и китайското фенерче Шуй Рон Рон.

С какво тази програма обогатява знанията и ценностната система на децата?

Всяка мисия  от програмата е базирана на определена професия. Децата се потапят в нея в продължение на 5 дни. Дни с пълноценно учебно преживяване, което увлича и техните родители в процеса.

Всичко се случва стъпка по стъпка. Децата се увличат в своите проекти, които  стимулират креативността им, помагат им да работят заедно в екип, насърчават ги да си представят света по нов начин и да опитват да го променят със собствените си решения.

Мисиите са изцяло базирани на дизайн мислене - световен метод за иновации и креативност, който решава човешки проблеми по нов и различен начин.

Опознаването на всяка една професия по този начин насърчава развитието на ключови умения за добър и успешен живот на децата ни. У тях се формират четивна, математическа, научна, финансова грамотност, креативност, инициативност, лидерство, комуникация и адаптивност.

Работите ли и по други проекти?

Участието ми и в ETwinning проекти с колеги от Европа също е начин да развивам и образовам учениците си. Успешни са проектите ни „Let’s read and share“ и „I am what in the future“, удостоени със знак за качество. Те също помогнаха на учениците да развият четивната си грамотност и да  разширят своите познания.

 Четем, обучаваме се, развиваме се, вдъхновяваме се от всеки успял човек, за да  можем да споделяме опита си и да вървим напред!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK