Ученици от Разлог показват богатството от минерални извори в котловината

Снимка: Infomreja.bg

В продължение на една година девет ученици работиха по проекта

В продължение на една година девет ученици от Х. Б и Х. В клас на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, Разлог, работиха по проект „Минералните води – източник на живот, бъдеще и култура“. 

Проектният екип включва: ръководител – д-р Катя Бранкова (старши учител по история и цивилизация), участници: от Х Б клас – Елена Бонкова, Елеонора Хаджиева, Йорданка Чонкова, Радост Димитрова, Хелена Кърджиева, Яница Маврева, от Х В клас – Ева Врачкова, Мария Клашникова, Никол Дзокова. 

Проектът беше реализиран със съдействието на община Разлог. Общинска служба „Екология“ предостави „Описание и фактическо състояние на съществуващите минерални водоизточници“ с резултати от проучвания на находищата на минерална вода в общината – Бачево, Баня и Елешница. 

Общата цел на проекта беше насочена към постигане на по-пълноценно усвояване на този ценен за общината ресурс – минералната вода, както и запознаването на общността с лечебните ѝ свойства. 

В рамките на проекта бяха реализирани различни дейности: кратко обучение за работа в екип; обобщаване на предоставената от община Разлог информация и съставена малка книжка, съдържаща сведения за находищата на минерални води в общината, състав и лечебни свойства, резултати от проведената с ученици от гимназията анкета; съставен беше набор от предложения за по-рационалното използване на минералните води; изготвени са постери с информация за лечебните свойства на минералните води, които бяха предоставени на кметствата в споменатите села; извършено беше наблюдение над минералните източници в Баня и Елешница и изготвен снимков материал; проведени интервюта с жители на селата. Участниците сами декорираха рекламните си тениски по проекта, изработиха свое лого, направиха уебсайт и Фейсбук страница на проекта, популяризират го и в Инстаграм. 

През декември 2020 г. беше проведена виртуална среща с Райна Брьойер, журналист в Германия, която подготвя статия за немската преса (дигитално списание на Mercator  “AufRuhr”) за проектът, а работата на участниците беше заснета от Николай Дойчинов, фоторепортер в Агенция „Франс прес“.

Участниците представиха резултатите от своята работа и по време на виртуални срещи със своите съученици, както и с ученици и учители от ПГМСС и ПГТ, Разлог. Резултатите от проекта и изготвените продукти бяха представени и на заседания на ОбС Разлог, проведено на 18.05.2021. Кметът Герчев отговори изчерпателно на поставените въпроси и даде допълнителна информация.

Всички се обединихме около идеята, че е необходимо обогатяване на екологична ни култура и информираност относно химичния състав и лечебни свойства на ресурсите от минерални води в общината, както и повишаване на отговорността ни към опазването и съхраняването на източниците на минерална вода чисти и достъпни. Като цяло използваемостта на минералната вода винаги е била ниска и този ресурс е буквално изхвърлян в реките. Основната причина е липса на далновидно мислене и отговорно отношение към природното богатство на региона. Функциониращите в Баня хотели, както и обществени сгради  ползват част от минералната вода за отопление, но Елешница съвсем не може да се похвали с богата хотелска база и пълноценно използване на минералната вода там. Лековитата вода на Бачево /местността „Ръждавец“/ е подходяща за пиене, но за нея липсва подробна балнеологична оценка. Това поставя на дневен ред въпросът какво можем да направим, за да предизвикаме обществена дискусия и да съдействаме за по-пълноценното използване на минералните ни води, споделят участниците.

Младите хора дадоха своите разнообразни предложения. Част от тях могат да се превърнат в успешни бизнес начинания на млади хора, финансирани по определени програми на ЕС. По този начин биха се отворили нови работни места с целогодишна заетост и решени част от социалните проблеми на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK