Ученици от I ОУ - Г. Делчев с открит урок „Коледа – празник на надеждата”

снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

В навечерието на светлия християнски празник Коледа преподавателката по български език и литература Христина Попаркова и учениците от V "в" клас от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев изнесоха вчера с невероятно старание и любов открит урок на тема "Коледа – празник на надеждата“.

С нескрит интерес умението на децата наблюдаваха директорът на училището Катерина Янева, помощник-директорът Магдалена Цветкова, представители на Министерството на образованието и науката, възпитатели, начални учители и родители.

Талантливите и родолюбиви ученици на уважаваната учителка Христина Попаркова се постараха и направиха съпричастни  гостите на Бъднивечерския обичай с идентичната за хубавия български  празник трапеза, отрупана с определен брой според традицията постни ястия, разчупването на обредния хляб Боговица, бъдника в огнището.

Не по-малко атрактивни бяха и коледарите, които отправиха най-сърдечните си пожелания за здраве, късмет и берекет към всички присъстващи на прекрасния открит урок, подготвен специално за наближаващите празници.

Учениците Иван Андонов и Георги Божиков представиха презентация, която допълни знанията на петокласниците с информация за историята на празника, специфичните обредни практики и различните вярвания.

Силно откроени бяха езическите и християнските елементи в празника.Талантливите млади художници Йоанна Канелова, Кирил Пашалиев, Елза Маджирова, Йоана Петкова и Марио Метушев пък бяха нарисували невероятно живи и красиви моменти от празника, които любимата им учителка  Христина Попаркова използва, за нагледното и цялостно обобщение на темата ,,Коледа – празник на надеждата“.

В края на часа Попаркова обясни обстойно на учениците, че спазването на традициите са един своеобразен мост между поколенията, който трябва да се поддържа, предава и съхранява за опазването на християнската съкровищница която е уникална.

 

снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев
снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//