Ученици и учители от 5 държави споделят опит и добри практики по Програма „Еразъм+“

Снимка: Infomreja.bg

Основната цел на проекта е да популяризира равенството между половете сред учениците

Ученици и учители от училища от 5 държави – Испания, Италия, България, Турция и Гърция, споделят опит и добри практики и създават нови приятелства в рамките на проект „Равенство между половете в училищата“ по Програма „Еразъм+“.

Проектът стартира през 2019 г. В него от българска страна участват учители и ученици от VII до XII клас от СУ „Христо Ботев“ в Кочериново.

„Основната цел на проекта е да популяризира равенството между половете сред учениците от петте страни – Испания, Италия, България, Турция и Гърция, но за съжаление гръцкият ни партньор реши да напусне проекта преди неговото приключване“, коментира Василка Тасева, която е преподавател по английски език в училището в Кочериново.

Тя работи по проекта заедно с колежката си Даниела Миланова, която е координатор на проекта.  

„Ние работим вече втори проект по Програма „Еразъм+“. По първия проект имахме партньорство с 9 училища. Сега заради новите изисквания партниращите държави се намалиха на 5. Акцент в настоящия проект е равенството между момичетата и момчетата и даването на равен старт в тяхното развитие и постигане на успехи в житейската и професионалната им реализация“, заяви Даниела Миланова.

Тя посочи, че проектът е изключително полезен както за учениците, така и за учителите от СУ „Христо Ботев“ - Кочериново, тъй като в него участват елитни училища от петте държави и те има какво да научат от техния опит и практики.  

„До момента сме имали една визита в Испания, където децата имаха възможност да пресъздадат драматизация на тема „Равенство между половете“, както и да участват в различни други дейности“, каза още Василка Тасева.

Партньорите от Италия, Испания и Турция гостуват на училището в Кочериново в продължение на една седмица.

В България те ще опознаят традиционната кухня, ще посетят един университет, както и ще направят анимация с помощта на мобилни приложения.

В програмата са включени и срещи с популярна българска певица и с известна бизнес дама.

„Впечатлени сме от гостоприемството на нашите приятели от България и се чувстваме като у дома си. Българската мобилност е само една мобилност, но нашето приятелство ще остане вечно. Нашите ученици са изключително мотивирани, че имат възможността да създадат нови приятелства и да опознаят нови страни.

Интересуват се много и от проблема за равенството между половете в училище. Те се чувстват и много продуктивни, защото проявяват креативност, създавайки постери, листовки, брошури и анимации на тази тема“, сподели преподавател от училище в Турция.  

През вчерашния ден гостите разгледаха Американския университет в България, ситуиран в Благоевград, а днес са на посещение в къща „Дешка“ в разложкото село Горно Драглище, където ще имат възможност да опитат и приготвят български национални ястия, както и да се запознаят с българските традиции.

Утре групата ще посети София. Там домакините ще представят на гостите архитектурни забележителности и паметници, сред които и Националния исторически музей.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//