Учат лекарите в МБАЛ – Разлог да работят с модерна апаратура

снимки: Община Разлог

От три дни в болницата в Разлог работи професор Кътова, един от учителите на екокардиографската методика. Професорът дойде на крака в болничното заведение в Разлог, за да обучи специалисти за провеждане на изследвания със сонда през хранопровода, така наречената трансезофагеална ехокардиография. Гостуването е по покана на инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, и д-р Божидар  Велев - управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Разлог.

Освен МБАЛ – Разлог, нито една друга болница в Благоевградска област не предлага подобна услуга за осъществяване на диагностични високоспециализирани изследвания при болни със сърдечно-съдови заболявания. Това е възможно и благодарение на закупената от Община Разлог апаратура.

„На 28 януари бе първият ден, в които сондата се пусна в действие, с което едновременно бяха направени прегледи на първите пациенти. Прегледите се осъществяват съвместно от професор Кътова и д-р Пелтегов от МБАЛ – Разлог. Това е изключително улеснение за пациентите от региона, защото иначе трябва да пътуват до някои от големите университетски болници. Отговорите на въпросите на пациентите,  свързани със сърдечно съдови заболявания се получават в момента тук на място, от екипа на болницата в Разлог. Това е огромен плюс за болницата и хората.”, каза д-р Велев.

Tрансезофагеалната ехокардиография  е вид ехокардиография, която представлява ултразвуково изследване на сърцето през хранопровода с помощта на ендоскопска сонда с вграден специален сензор (трансдюсер) на върха. Този методика се използва като отделно медицинско изследване, така и по време на оперативните интервенции при рискови пациенти - съпътстваща патология, клапни пороци и протези, исхемична болест на сърцето или остър миокарден инфаркт, при възрастни пациенти. ”, обясни професор Кътова.

Наличието на трансезофагеална ехокардиография и човек, който може да работи с тази методика позволява да се повиши нивото на кардиологичното отделение в МБАЛ – Разлог. На болницата се дава възможност да кандидатства за покриване на още услуги по клинични пътеки, коментира професор Кътова. Тя допълни, че от гледна точна на самите пациенти са най-големите ползи.

„В медицината нещата са по-сложни, винаги има въпросителни, които не са свързани с незнанието на докторите, а с реалните технически възможности към днешна дата и начините за диагностика. Рисковете от греши все повече намалят, когато се работи с по-точна апаратура и знаещи лекарите, които работят с тази техника. Комбинацията техника и  лекар, който може да работи създава една стабилности и сигурност у хората, за това, че няма да се изпусне състояние, което наистина е лечимо.”, каза още професор Кътова.

Обучението за работа с трансезофагеална ехокардиография не е кратко. Според изискванията на Европейското дружество по кардиология за образователен ценз се изискват направени 100 изследвания, направени под методическо ръководство, за да има абсолютната сигурност за работа с трансезофагеалната ехокардиография .

Методическите консултации на професор Кътова в МБАЛ – Разлог ще продължат до края на тази седмица, след което д-р Пелтегов завеждащ „Вътрешно отделение” в МБАЛ – Разлог, започва самостоятелна работа. Предстоят още методически консултации на място от професор Кътова  за по-тежките случаи.

 

снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//