Три процедури задейства ЕС срещу България след нарушения

Снимка: Infomreja.bg

Комисията също така призовава България да транспонира правилно правото на ЕС за борба с расизма и ксенофобията

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на:

Околна среда

Европейската комисия реши да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2022)2172) за неспазване на задълженията за докладване по Рамковата директива за морска стратегия (Директива 2008/56/ЕО), която има за цел постигане на добро екологично състояние на моретата и океаните на ЕС, като същевременно се гарантира, че техните ресурси се управляват по устойчив начин. Съгласно директивата държавите членки трябваше да преразгледат и актуализират своите програми от мерки до 31 март 2022 г. Няколко държави членки,  сред които и България, не са представили доклади за актуализирането на своите програми от мерки в рамките на изискуемите срокове. След изпращането на официално уведомително писмо през февруари България пое ангажимента да приключи прегледа и да актуализира програмите си до края на 2023 г., но вътрешният процес на одобрение се забави.

Миграция, вътрешни работи и Съюз на сигурност

Комисията реши да изпрати мотивирано становище на България (INFR(2022)2113) за неизпълнение на определени задължения съгласно Регламента относно справянето с разпространението на терористично съдържание онлайн (Регламент за ТСО, Регламент (ЕС) 2021/784). Регламентът за ТСО, чието прилагане започна на 7 юни 2022 г., изисква терористично съдържание онлайн в ЕС да се сваля от онлайн платформите в рамките на един час от постъпване на заповед за премахване, издадена от органите на държавите членки. 

Правосъдие

Комисията реши да изпрати официално уведомително писмо на България (INFR(2024)2003) поради това, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство Директивата относно правото на достъп до адвокат и на осъществяване на връзка при задържане (Директива 2013/48/ЕС).  Комисията счита, че някои национални мерки за транспониране, нотифицирани от България, не отговарят на изискванията на директивата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK