Третият опит – успешен! Убийството на Алексей Петров и последващите коментари

Снимки: БГНЕС

Акцентите!!!

Третият опит за покушение срещу Алексей Петров се оказа успешен. Днес, малко след 13.30 часа от МВР обявиха: Криминалисти изясняват факти и обстоятелства около престъпление, извършено днес в столицата. Сигналът за ранени мъж и жена в кв.„Драгалевци“ е подаден около 12.20 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, които установяват безжизнено тяло на мъж и ранена жена. Тя е транспортирана в болнично заведение.  По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението.

Срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. При първия Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес. През 2015 г. срещу него беше стреляно с два гранатомета. Като организатор на това покушение на 10 години затвор беше осъден украинецът Роман Ловгиненко. 

Според Прокуратурата в периода от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в София, Ловгиненко подготвял покушението, заедно с още трима души. Украинецът бил подбудител и помагач на групата. Той обещал 200 000 евро на извършителите и помагача, които трябвало умишлено да умъртвят Петров. Ловгиненко улеснил извършването на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършването му - два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

На 29 октомври 2015 г., около 08:35 ч. в кв. „Кръстова вада“, извършителите и помагачът направили опит за умишлено убийство на Петров и неговия шофьор Стефан Борисов, като са произвели изстрели с двата гранатомета срещу автомобила, с който пътували Петров и Борисов. Спасило ги това, че колата била бронирана и снарядите не успели да проникнат в нея.

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно. 

А часове след показния разстрел, стана ясно, че по време на убийството Алексей Петров е бил с трима гардове. Заедно с него е била и жена – на 48 г., за която първоначално се твърдеше, че е починала, а после стана ясно, че е в тежко състояние в столичната клиника „Пирогов“. Две операции ще бъдат направени на жената, ранена при убийството на Алексей Петров, съобщи директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров. 

В болницата тя е приета с огнестрелна рана в ръката, куршумът е преминал в гръдния шок. В началото е била контакта, след това е приведена в медикаментозна кома. Интубирана е.

Малко по-късно и от МВР излязоха с още информация по случая: Сформиран е оперативен щаб, който работи по разпределението на задачите за разследване на тежкото криминално престъпление, извършено днес в гориста местност над столичния квартал „Драгалевци“ – съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Полицейските служители са ангажирани с процесуално-следствени действия, събиране на доказателства, заградителни мероприятия и работа по установяването на евентуалния извършител. Огледът продължава. На място са директорите на ГДНП главен комисар Атанас Илков и на СДВР старши комисар Любомир Николов. Досъдебното производство се ръководи от Софийска градска прокуратура – уточни административният й ръководител Илиана Кирилова.

Реакциите у нас:

Отново сме свидетели на показно убийство на български граждани, което се случи посред бял ден в столицата на „европейска“ България. Този отвратителен акт на насилие за пореден път показва безсилието на българските политици да се справят с беззаконието и ширещата се престъпност в страната, обяви бившият главен прокурор Иван Гешев.

Слави Трифонов: Убийството на Алексей Петров беше предизвестено

Костадин Костадинов: Публична тайна е, че Алексей Петров беше свързан с ПП/ДБ

Кирил Петков: Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства

Нинова: Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години

А след убийството на Алексей Петров от застрахователната компания "Лев Инс" АД изразиха увереност, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по "разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот".

"С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел - съоснователя на застрахователна компания "Лев Инс" АД, Алексей Петров. В този толкова тежък момент за семейството и за екипа на компанията ще помолим за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите", посочват още от "Лев Инс".

ССИ: В лицето на Алексей Петров загубихме ярък визионер

Ботьо Ботев: Убийците на Алексей Петров не са случайни хора

Криминалист за убийството на Петров: Или се касае за два изстрела, или двама стрелци

Кой е Алексей Петров?

Aлексей Илиев Петров е роден е на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 години в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години. Това пише за него в Уикипедия.

На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него. През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември с. г. Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: „Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан" и „Спартак". До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М", а по-късно и на „Левски Спартак". До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест" ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на НОИ, експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите. В период 2017-2023 година е съдружник на Недялко Недялков в новинарска агенция ПИК.

 Бил е треньор на българския национален отбор по карате Президент е на Българската национална федерация карате. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“. Кандидат за вицепрезидент първоначално се предполага, че ще е бившата съдийка Душана Здравкова, но впоследствие става доц. д.т.н. Николай Георгиев – бивш военен аташе в посолството на България в Париж. Това е първата кандидатура за президентските избори. На 7 септември 2011 г. Алексей Петров и неговият екип поискват налагане на мораториум върху политическите партии.

Алексей Петров е застрелян с пушка на 16 август 2023 г., в района на столичния квартал „Драгалевци“, докато се разхожда на Витоша. Умира на място на 61 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK