Телевизионният оператор Анатоли Костов за културните дворове на традициите и приятелството

Снимки: Анатоли Костов

Rajdavica Film Fest събира десетки любители филмовото изкуство през юли

Телевизионният оператор и магистър по режисура Анатоли Костов разказва за културните дворове на традициите и приятелството - понятие, идващо от проект в Гърция. Дава и примери за развитието на малките населени места в община Кюстендил.

„Във века на модерните технологии и бързите обменни канали, запазването и насърчаването на традициите и културното наследство стават все по-важни. В този контекст, културните дворове, като селските общности, играят ключова роля в запазването на наследството и насърчаването на приятелството и общността. Въпреки това, много от тези селища се борят с изолацията и недостига на внимание, което води до загубата на културното наследство и смущава създаването на нови връзки между хората.

В резултат на това, е необходимо общините да насърчават и подкрепят културните събития в селските райони, за да създадат повече такива места, където хората да се събират и споделят своите традиции и истории. Вместо да се фокусират само върху градските събития, общините трябва да инвестират в събития, които да привличат хората в селата. Това ще помогне за подобряване на културния туризъм и за насърчаване на икономическото развитие в районите“, разказва Анатоли Костов, който не скрива интереса си към развитието на селските райони.

Анатоли посочва и добър пример за успешно реализирана инициатива, а именно „Центърът за занаяти Старата череша" и  "ФУРНАТА“ в село Раждавица. Този център не само предлага възможности за обучение и развитие на традиционни занаяти, но и организира различни културни събития, като например предстоящият Rajdavica Film Fest през юли 2024 година. До 15 юни е срокът за изпращането на филми за фестивала, който се очаква да събере десетки любители филмовото изкуство, обяснява Анатоли, който е в основата на набиращия популярност фествила.

„Такива събития привличат вниманието към селата и насърчават обмена на идеи и опит между различните общности. За да се подобри достъпът до културните събития в селските райони, общините трябва да инвестират в подходящи инфраструктури и маркетингови усилия. Те могат да предоставят финансова подкрепа и лесен достъп до средства за организиране на събития, както и да създадат партньорства с местни организации и бизнеси.

Освен това, общините могат да насърчават различни форми на участие на общността, като например добровелчески програми и образователни курсове, които да включват местните жители в процеса на организация на събитията. Чрез инвестиции в културните събития в селските райони, общините могат да създадат по-живи и устойчиви общности, които да продължат да ценят и споделят своите традиции и истории“, категоричен е Анатоли Костов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//