ООН прие поправките на Черна гора към резолюцията за Сребреница

Снимка: Екс

Това заяви премиерът на Черна гора Милойко Спаич

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич заяви, че ООН е приела да включи поправки, предложени от Подгорица, в проекторезолюция за обявяването на  международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, съобщи белградската агенция Бета.

Поправките на Черна гора в Резолюцията за Международния ден за възпоменание  на геноцида в Сребреница през 1995 г. бяха приети, което представлява голям успех на черногорската дипломация и победа за всички народи в региона, съобщи кабинетът на Милойко Спаич.

Очаква се документът да бъде гласуван на 23 май. Проекторезолюцията, която  осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците, беше предложена през април и призовава 11 юли. 

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8 000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

Премиерът Милойко Спаич каза, че същността на поправките е запазена в окончателния текст на резолюцията. Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите. Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и погрешни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос“, се казва в  съобщение на кабинета на министър-председателя Милойко Спаич, цитирано от черногорската държавна телевизия РТЦГ.

Премиерът  Милойко Спаич съобщи по-рано, че Черна гора ще гласува за резолюцията, определяща 11 юли като ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Правителството в Подгорица чрез поправки изисква резолюцията да уточнява по-ясно, че съдебните присъди, свързани с геноцид, са насочени срещу отделни лица, а не срещу етнически групи или държави, а също да се потвърди ненарушимостта на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна (1992-95 година).

Властите в Подгорица не са единни в позицията си за резолюцията в Сребреница, срещу която остро се противопоставят настоящият председател на парламента на Черна гора Андрия Мандич и един от лидерите на бившата политическа формация Демократичен фронт Милан Кнежевич.

Резолюцията, която ще обяви 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, е инициирана от Германия и Руанда. По-късно към тях се присъединяват още 32 държави, които поемат задачата да представят предложението за резолюцията пред останалите 193 държави членки на ООН. От страните в региона съинициатори са България, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватия, Северна Македония и Словения.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия решително се противопоставиха на резолюцията, която според тях ще заклейми сърбите като "геноцидна нация“. В Съвета за сигурност на ООН Сърбия се радва на подкрепа  от Русия и Китай. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//