Съветът на Европа възпира Лондон от нов закон за мигрантите

Снимка: Кралските ВМС

Консерватори призовават Великобритания да излезе от Европейската конвенция за правата на човека

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович призова британския парламент да не позволява на правителството да приеме новия закон за справяне с нелегалната миграция, съобщава "Ройтерс".

Според нея това създава "ясно и пряко напрежение" с основните стандарти.

Британският премиер Риши Сунак определи като свой приоритет разрешаването на проблема с пристигащите лодки от другата страна на Ламанша.

Със строгостта си спрямо нелегалните мигранти той се надява да спечели подкрепата на гласоподавателите преди изборите, които се очакват следващата година.

Миятович обаче заяви, че законопроектът за нелегалната миграция, който трябва да мине през парламента, ще премахне една от основните части на системата за защита, като лиши незаконно пристигащите във Великобритания от възможността молбите им за убежище да бъдат разгледани.

"От съществено значение е депутатите да предотвратят приемането на закона, който е несъвместим с международните задължения на Обединеното кралство", категоричен бе еврокомисарят.

По нейни думи приемането на законопроекта би означавало засилване на вече значителния регрес по отношение на защитата на бежанците, търсещите убежище и мигрантите във Великобритания през последните няколко години.

Правителството твърди, че законопроектът е необходим за ограничаване на пристигащите мигранти, които прекосяват Ламанша с малки лодки предимно от Франция, и за пресичане на трафикантските канали.

Част от депутатите от Консервативната партия на Сунак дори искат законодателството да отиде още по-далеч, призовавайки правителството да изведе Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и да прилага по-строг контрол.

Сунак многократно е изразявал увереност, че Великобритания може да въведе новото законодателство, като същевременно остане в съответствие с ЕКПЧ. По негови думи проектозаконът е в съответствие с международните задължения на страната му.

Бившият британски премиер Борис Джонсън постигна договореност за изпращане в африканската държава Руанда на десетки хиляди мигранти, много от които са пътували от Афганистан, Сирия или други страни, обхванати от война.

Това решение обаче бе обжалвано пред съда, след като първият планиран полет за депортиране беше блокиран от разпореждане в последния момент, издадено от Европейския съд по правата на човека. То беше постановено за законно от Върховния съд на Лондон през декември, но противниците му се опитват да обжалват тази присъда. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK