Свлачище се активира в Гоце Делчев, спасиха две деца от затрупана къща (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

Спасителен отряд и огнеборци извадиха деца и млади хора от затрупана със земна маса къща в Гоце Делчев. Бедствието е сполетяло постройка на улица "Драгоман" в ромския квартал.

Двойка възрастни хора са евакуирани, наводнени са няколко къщи. В акцията по спасяване и отводняване на пострадалите хора и къщи се включиха огнеборци и спасителен отряд на Гражданска защита.

Инцидентът е станал в петък около 18 часа. Проливният дъжд е активирал свлачище, което се стоварило върху къщата на двамата братя Здравко и Живко Байрякови.

„Едвам извадиха децата. Първо се чу силен трясък и после калта и водата нахлуха в къщата. Веднага се обадихме на телефон 112. Пожарникарите и други хора, които се отзоваха на помощ, едва извадиха през прозорците бебето на единия син, което е на  4 месеца, и петгодишното дете на другия син. Беше много страшно, отводнявахме цяла нощ, но дъждът продължава да вали и да напоява баира. Страхуваме се от ново свлачище", заяви уплашеният баща на двете семейства Сашо Байряков, който от сутринта се опитва да пренасочва водата и калта да не влиза в къщата на децата му, но напразно.

Не само къщата на двете семейства Байрякови е наводнена в ромския квартал на улица "Драгоман" в Гоце Делчев. Подземните реки, които се стичат от свлачището, са наводнили и къщата на Албена Байрякова. Синовете й са изкъртили още снощи дюшемето и са направили улей в подовата циментова замазка, за да изтича водата. От къщата репортер на ИНФОМРЕЖА завари да изхвърля вода и съседът на Байрякови - Стефан Димитров, който сподели, че от години се пускат жалби в Общината, за да се оправят улиците в квартала и да не се стига да подобна трагедия.

В опасност е и новата къща на Георги Димитров. Водата се събира в дома му между подпорната стена и мазето, което всеки момент може да залее целия първи етаж на къщата му.

„Изпомпаха сума вода сутринта и след час-два мазето отново се напълни. От задната улица, където е свлачището, се стича цялата вода и пълни пространството между подпорната стена и мазето ми. Жената още сутринта избяга от вкъщи, страхува се да стои тук, а аз се чудя какво да правя. Отбивам водата накъдето мога, но повечето влиза в къщата ми", разказа ужасеният Георги, който очаква всеки момент калната маса да тръгне по етажа му.

Всички наводнени и затрупани от свлачището къщи са стари, през годините собствениците са се опитвали да ги ремонтират. Някои от тях са кирпичени.

”Имаме скици, плащаме данък, не знаем колко сме законни. Тези постройки, дето живеят синовете и майка ми, са останали още от баща ни. Направих една подпорна стена, тя се срути, после от Общината направиха нова, но и тя се срути. Бяхме с жената по Гърция и като си дойдохме, направих поредната подпорна стена, защото къщата на синовете ми е под заплаха от падане на земни маси от баира. Сами си направихме и стълбите, затова и къщата устоя на свлачището и за щастие се разминахме без пострадали", коментира Сашо Байряков.

Иначе в тази част на ромския квартал цари истински ужас. Освен старите постройки, в които живеят десетки семейства, тази част от квартала е осеяна с дървени постройки и безпътни улички, затлачени със строителни отпадъци и мръсотии, които  допълнително усложняват обстановката при подобни бедствени ситуации.

Там влизането на каквато и да е техника е невъзможно и водата и калта се изхвърлят на ръка. Иначе живеещите  под опасния скат хора са се опитвали с подръчни материали да укрепват къщите. Направили са и циментови стълби, за да стигат до домовете си, но всичко това не е планирано и е правено без намеса на специалисти и  строителни техници.

"Проблемът е, че се чисти бавно земната маса, прави се на ръка с кофи, тъй като няма как между къщатите и ската да влезе техника”, признаха от пожарната служба.

Специалистите, които огледаха пострадалите къщи, споделиха, че за момента не се налага допълнителна евакуация на хора от съседни постройки и че няма непосредствена опасност за живота и имуществото им.

Снощи превантивно семейството с двете деца е пренощувало при свои близки, но днес са се върнали и обитават вече втория етаж на къщата. На пожарникарите помощ са оказали и служители на Община Гоце Делчев.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Втора ръка09:38 - 09.03.2015
Голяма работа, пълно е с мангали.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK