Свилен Блажев се окичи с наградата на Майстора, дарява пари за галерията

Свилен Блажев с наградата на Майстора, снимки: infomreja.bg

Известният кюстендилски художник Свилен Блажев е тазгодишният носител на националната награда на Владимир Димитров-Майстора. Признанието беше връчено в храма на Майстора по случай 132 години от рождението на художника.

Свиката, както е познат на всички свои приятели, получи още статуетка и парична награда от 7 000 лева. Сумата беше дарена на галерията, а със средствата ще бъдат рамкирани картини и акварели на Майстора.

Професор Десислава Минчева, която е член на Изпълнителното бюро на Съюза на българските художници, връчи статуетката на Свилен Блажев.

“Безкрайно съм щастлив, че получавам наградата на Майстора, защото за мен той е повече от съгражданин. В ателието си имам една негова снимка, която непрекъснато променя изражението си. Всяка сутрин ме поглежда по различен начин. Имам чувството, че понякога е щастлив, че правя нещо хубаво, понякога е сърдит, че не правя нищо. Преди време открих една моя рисунка, която съм я прерисувал от негова творба през 60-те години. Дълго мислих и реших, че трябва да продължа да копая в нивата на изкуството и че трябва да направя нещо за Майстора. С разрешението на директора Валентин Господинов ние ще се опитаме да рамкираме негови рисунки и най-вече неговите акварели”, обяви пред стотиците ценители на изкуството в Кюстендил Свиката. 

Той благодари на колегите си за номинацията, на Община Кюстендил, която възстанови наградата и тя се превърна в най-престижното отличие за българските творци.

“Лично аз в днешния ден се чувствам горд, че съм кюстендилец. Нашата земя ще продължи да ражда велики синове и дъщери на майка България”, каза председателят на Общинския съвет Иван Андонов.

От Съюза на българските художници обявиха, че е имало десетки предложения за наградата, които впоследствие са били сведени до 14.

“Служителите на галерията имаме амбицията да я превърнем в убежна точка за интелектуалния потенциал и да възродим културната общност на града ни. Да я развием от музей – галерия в културен институт, а защо не и международен", обяви директорът на галерията Валентин Господинов.

132-годишнината от рождението на Владимир Димитров–Майстора беше отбелязана и с поднасяне на цветя пред паметника му от десетки кюстендилци, културни дейци и общественици.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"
 

 

Свилен Блажев с наградата на Майстора, снимки: infomreja.bg
Свилен Блажев с наградата на Майстора, снимки: infomreja.bg
Свилен Блажев с наградата на Майстора, снимки: infomreja.bg
Свилен Блажев с наградата на Майстора, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

В. Господинов17:49 - 05.02.2014
Димчо нямам вина, че някой не може и да преписва правилно!А и да си го помислиш, че мога да го кажа...
Д. Желязков17:53 - 01.02.2014
Народен институт - уникално, титанично, страхотно! Може би "Народна художествена галерия" - за това не са досетили и преди Априлския пленум от 1956 г.
Катя15:11 - 01.02.2014
Поклон и пред двамата Майстори!!!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//