STEM център отвори врати в VI ОУ “Св. П. Хилендарски“ - гр. Кюстендил

Снимки: Шесто ОУ - Кюстендил

Работата по изграждането му започна от началото на учебната 2021/2022 година

STEM център отвори врати в VI ОУ “Св. П. Хилендарски“, гр. Кюстендил. Работата по изграждането му започна от началото на учебната 2021/2022 година.

Целта на проекта е реализирана с изграждането на “Център за млади изследователи“, който реновира физическата среда, обезпечена е с хардуерна и софтуерна иновативна техника от последно поколение. Стойността на проекта е 333 000 лв. Физическата среда е преобразена по начин, който осигурява  емоционалното и душевното благосъстояние на пребиваващите в нея учители и ученици.

Концепцията за функционалното разпределение, аранжировка и оформление е разработена в сътрудничество с "Архитектурно студио Коларов" ЕООД, гр. Кюстендил, с управител арх. Владислав Коларов.

STEM центъра включва различни режими на учене - „Изследване“, „Създаване“, „Презентиране“, „Взаимодействие“, „Обмен“, „Развитие“.

Физическата среда в STEM центъра ще бъде насочена към стимулиране способността на децата да учат в спокойна и творческа атмосфера чрез промяна на самата среда. Предвидени са:

Пространство 1 със следния режим на учене учителят задава темата, учениците сами изработват модели на обсъждане, активно слушане, идентифициране на групи по интереси като възможности и капацитет на учениците, създаване на логически рамки, ще проучват и изследват в областта на природните науки /околен свят, човекът и природата, предприемачество,  математика  и ИКТ/, правят научни опити и експерименти; предвидено обзавеждане-15 двойни ученически маси, въртящи се столове EN IT – 12 бр., ученически столове EN ONE- 14 броя ;

Пространство 2 със следния режим на учене - материализират направените от тях изделия, ще правят прототипи; обзавеждане-двойна ученическа маса – 16 бр., въртящ се стол EN IT – 12 бр., ученически стол EN ONE- 15 броя , стол за земя EN BOB – 4 бр. Предвидена техника – интерактивен дисплей –1 бр.,3D принтери брой, компютърен модул–1 бр., лаптопи -13 броя, учебен комплект за практическа и експериментална дейност в областта на електроника, програмиране, роботика/стартово ниво/-1 бр., 4 MP IP камера с метален антивандален корпус- 1бр; квадратура на зоната-64 кв.м

Пространство 3 със следния режим на учене - ще създават роботизирани прототипи, обзавеждане - двойна ученическа маса – 4 бр, въртящ се стол EN IT – 8 бр., стол за земя EN BOB – 4 бр.                                                                                                                                            

Към STEM центъра има свързващи пространства – коридор/преобразуван в кабинет по креативност и иновации/ и фоайе, места където учениците се събират. Върху  стените на фоайето ще бъдат излагани учебни материали, макети, проекти, както и използването им за ученическо творчество - графити, илюстрации или друг вид изкуство. Фоайето е  25 кв. м, и е  оборудвано с мебели - пуфове, фотьойли, подвижни комплекти столове. Мебелите във фоайето са мобилни с цел гъвкавост и мултифункционалност.

Екипът на Фондация „Бъди креативен” бяха първите, които влязоха в кабинетите и проведоха семинар на тема „Дигитално обучение“ с четвъртокласниците. Реализираха се и първите обучения на учениците по „Роботика срещу насилие“.

За да може учителският ресурс на училището да отговори на изискванията на съвременното образование, и по-точно това фокусирано върху STEM направлението, учителите бяха включени в обучение на тема „Проектно базирано обучение“ и „Работа с дигитални технологии“. Ментор на проекта са експерти от Уча.се. Чрез новите методи на преподаване ще се интегрират иновативни методи на обучение, кореспондиращи с новата материална база в STEM центъра.

В допълнение на физическата среда всички процеси “Център за млади изследователи“ ще бъдат оптимизирани и постоянно променящи се благодарение на интеграцията на облачна образователна платформа Cloud Based Leaning, чрез която ученици и учители ще извличат и добавят информация, обменяйки опит и полезни практики с вече изградени подобни центрове из страната и света.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//