СОУ „Никола Вапцаров" – Хаджидимово обяви седмица на ненасилието в училище

Снимки: СОУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово

СОУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово се включи в Световния ден на розовата фланелка чрез инициативата „7 дни на ненасилие в училище“ под мотото „Училище без насилие и тормоз”. Под ръководството на Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература и френски език, и Христина Урдева – педагогически съветник, учениците от СОУ „Никола Вапцаров“ –Хаджидимово превърнаха 24 февруари в малък празник със стотици инициативи и послания, с които всички отрекоха категорично насилието в училище.

От 22.02. до 28.02.2016 г. в гимназията в Хаджидимово протича „Седмица на ненасилие” чрез различни дейности. Седмицата започна с дискусии по въпроса за тормоза. Проведена бе и анкета в часа на класа във всички класове на същата тема. По предварително направен график учениците от 5 до 12 клас изгледаха филма “Cyberbully” /Виртуален тормоз/, посветен на кибертормоза сред учениците.

Най- масовият начин за изразяване на подкрепа на идеята бе облеклото в розово в 24 февруари и в СОУ „Никола Вапцаров” в Хаджидимово, коментира учителката Заприна Глушкова. Тя сподели още, че благодарение на инициативата, стартирала още от 22 февруари в училището, както през вчерашния ден, така и от началото на обявената седмица на ненасилието сред ученици и учители се се усещали осезаемо любовта и отличните взаимоотношения в учебното заведение.

Заприна Глушкова допълни, че учениците от начален етап вчера били облечени в розови блузи, розови шапки, розови ленти и други елементи в розово, изработени от самите тях. Възпитаниците пък на Таня Типова съчетали Деня на розовата фланелка с посещение във фабрика „Жоси“, където работят по-голямата част от бащите им с инициатива под мото: „Аз съм баща“, която е част от кампанията да се привлекат бащите за по-широко участие в училищния живот на децата. С истинско удоволствие пред бащите си учениците изнесли рецитал от стихове за добротата и антиагресията. 

В хода на седмицата на ненасилието в СОУ „Никола Вапцаров" – Хаджидимово бяха раздадени хартиени розови тениски на всеки клас, върху които учениците изписаха посланията си и ги превърнаха в красиви постери, поставени на „РОЗОВА СТЕНА НА НЕНАСИЛИЕТО“.

”Истинско предизвикателство за учениците бяха обявените конкурси в по време на продължаващата до 28-и февруари седмица на ненасилието на тема „Моето училище – място без насилие“ за рисунка, есе и мултимедийна презентация в три възрастови групи ,а деветокластниците и екипът по проекта „Ефектът на пеперудата” изработиха брошури, които разпространиха в Хаджидимово с историята за розовата фланелка, както и с послания, правила и статистически данни за тормоза в училището", обясни още Глушкова. Тя  оповести резулататие от проведените конкурси представилите се най-добре в тях ученици. 

В конкурса за рисунка - I възрастова група (I – IV клас), първенците са:

1 място – Константина Ангелова Камбурова – 3 „б“ клас

2 място - Анелия Илиева Спахиева – 2 „а“ клас

3 място - Крум Стоянов Лазаров – 2 „а“ клас

II възрастова група (V - VIIклас):

1 място – Вяра Костадинова Караянева – 6 „а“ клас

2 място - Георги Илиев Спахиев – 7 клас

3 място - Димитър Главчев и Димитрия Конгарова  – 6 „б“ клас

III възрастова група (VIII – XII клас):

1 място – Янис Чавдаров Синанов – 10 клас

2 място - Мария Крумова Марвакова – 8 „б“ клас

В конкурса за лично творчество (поезия и проза /есе/ резултатите са следните:

I възрастова група (I – IV клас):

1 място – Никол Стоянова Циркова – 3 „а“ клас

2 място - Росица Илиева Мигдина – 3 „а“ клас

3 място - Костадина Димитрова – 3 „а“ клас

III възрастова група (VIII – XII клас):

1 място – Ванина Ангелова Бозова – 9 клас

В третата част на конкурса – мултимедийна презентация: 

1 място - Георги Илиев Спахиев – 7 клас

2 място - Васка Благоева Благоева – 6 „а“ клас

Наградите бяха подсигурени от проект „Ефектът на пеперудата“ по програма „Еразъм +“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//