Страните от Г-20 не сближиха позициите си по климатичната криза

Наредра Моди Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорено беше само постепенно отказване от употребата на въглища

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че резултатите по мерките за борба с климатичните промени от завършилата среща на Г-20 са недостатъчни. Домакинът - индийският премиер Нарендра Моди, отчете форума като успешен, но според наблюдатели няма сближаване на позициите по климатичната криза и войната в Украйна.

Лидерите на 20-те най-мощни икономики в света не успяха да се споразумеят за конкретен процент за намаляване на вредните емисии. Договорено беше само постопенно отказване от употребата на въглища, и то в съответствие с възможностите на всяка отделна държава.

В заключителната декларация не се споменава нищо за редуциране добива и употребата на нефт, което е показателно, че в преговорите са надделели нации като Саудитска Арабия, отбелязват анализатори.

Страните от Г-20, които са отговорни за над 80% от световните парникови емисии, обещаха само да утроят капацитета си на възобновяема енергия до 2030 година. 

Френският президент Еманюел Макрон изрази загриженост, че много развиващи се държави смятат, че климатичните промени са отговорност само на богатите страни, и подчерта, че резулатите от форума по климатичната криза са недостатъчни. 

Макрон заяви още, че Русия не може да смята за свой дипломатически успех декларацията от срещата, в която беше заложена компромисна формулировка за руската агресия срещу Украйна

 Г-20 е сформирана да решава международни икономически проблеми, а не да оказва дипломатически натиск и Русия си тръгва от форума в изолация, каза Макрон.

Коментарът му беше по повод думите на руския външен министър Сергей Лавров, който окачестви срещата като успех за Москва, защото не е допуснала Западът, "да украинизира" дневния ред. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//