Смиленов върна за преразглеждане шест решения на общински съвети в Пиринско

Валери Смиленов, снимка: infomreja.bg

Шест решения на общинските съвети в Пиринско е върнал за ново разглеждане областният управител на Благоевград Валери Смиленов през септември. Всички върнати решения са отнесени за оспорване пред Административния съд, уточниха от Областната администрация.

За ново обсъждане е върнато решение на Общинския съвет в Струмяни от 8 септември, касаещо отдаването под наем на на водоем в местността „Чуките“ в землището на с. Микрево. Имотът е публична общинска собственост. Приетото решение не отговаря на изискванията на Закона за общинската собственост, тъй като в него не е определен срок за отдаването под наем на имота. Съгласно законовите разпоредби 10 години е максималният срок за отдаване под наем на имоти публична общинска собственост.

Върнато за ново обсъждане е и друго решение на местния парламент в Струмяни, според което е предоставен за безвъзмездно право на ползване на Сдружение с нестопанска цел „МИГ – Струмяни - Кресна” имот общинска собственост. За да бъде предоставен процесния имот на сдружението, то следва да е на общинска бюджетна издръжка, а имотът да не е необходим за нуждите на общината. В настоящия случай Сдружението е с нестопанска цел и не попада в кръга от визирани от закона лица, на които може да бъде предоставен процесният имот за безвъзмездно ползване, са мотивите на юристите на Областната управа.

Върнато за ново обсъждане от областния управител е и решение на Общински съвет – Якоруда от 13 септември. С приетия акт е дадено съгласие да се удължи срокът на договор за предоставяне под наем на помещение частна общинска собственост, с площ 90 кв.м., намиращо се в сградата на Младежки дом – Якоруда. Цитираното решение е гласувано на основание §78, ал. 2 от ЗОС. По този начин Общинският съвет  неправомерно е удължил срока на договор за отдаване под наем. Основанието, на което е прието решението, е абсолютно неприложимо, а самото удължаване на договори за отдаване под наем на имоти общинска собственост е напълно незаконосъобразно.

Със своя заповед от 15 септември Валери Смиленов върна за ново обсъждане и решение на Общински съвет – Кресна. С цитираното решение е удължен срокът на договор за предоставяне под наем на имот общинска собственост за разполагане на павилион на един етаж с размери 10/25 метра. Удължаването на договори за отдаване под наем също е незаконосъобразно, поради което решениетое върнато за преразглеждане.

Оспорено пред Административен съд – Благоевград е решение на Общински съвет – Гоце Делчев от 4 август, тъй като то не е разгледано в 14-дневния срок от общинските съветници. С оспореното решение е дадено съгласие Община Гоце Делчев да отдаде под наем помещения общинска собственост, без търг и конкурс, на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев. Приетото решение противоречи на чл. 20 от Наредба № 2 за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Гоце Делчев.

Липсва удостоверение от Централния регистър към Министерство на правосъдието по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, с което да се докаже, че наистина става дума за сдружение с нестопанска цел и по този начин отдаването под наем да бъде без търг и конкурс, липсват мотиви, обосноваващи предложението. Липсва и декларация към предложението на кмета на община Гоце Делчев, от която да е видно, че юридическото лице не притежава в собственост помещения на територията на общината и не ползва други общински или държавни помещения.

 

КОМЕНТАРИ

ГЕРИ22:56 - 05.10.2011
Поздравления за свършената работа,все пак някои институции си вършат коректно работата :)
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//