След среща в Кюстендил: Сигналите за незаконна сеч ще се насочват към ИАГ

снимки: infomreja.bg, архив

В Изпълнителната агенция по горите предстои да се създаде център към телефон 112, на който ще се приемат сигнали, свързани с незаконна сеч и корупция в горите.

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев на среща между служителите на Агенцията по горите, горските и ловни стопанства, фирмите, които преработват и добиват дървесина на територията на Регионалната дирекция по горите в гр. Кюстендил.

Информацията, която постъпва в центъра ще се обработва от специално обучени за целта служители, които ще имат възможността да проверяват достоверността на подадения сигнал.

„Всички сигнали, свързани с горите, от 112 ще бъдат препредавани на нас, а от нас ще бъдат изпращани по най-бързия начин за проверка по поделенията – регионалните дирекции по горите, горските стопанства, общинските горски структури и кооперациите”, посочи инж. Кръстев.

Той допълни, че това ще доведе до по-бърза реакция от страна на институциите, защото целта на всички ни е да бъдат предотвратени нарушенията извършвани в горските територии.

„И в момента всеки гражданин има възможност на сайта на Изпълнителна агенция по горите да провери за всяко място дали има издадено позволително за сеч, кой и кога ще сече“, коментира изпълнителният директор на Агенцията. Той призова гражданите, преди да подават сигнали, да се информират от сайта на ИАГ.

„По този начин няма да бъдат ангажирани сили и средства, без това наистина да е необходимо. Всички кметове на населени места също са информирани за сечите, извършвани в техните землища“, обясни още инж. Тони Кръстев.

По време на срещата се обсъди състоянието и проблемите на горите на територията на Регионалната дирекция по горите в Кюстендилска област.

В края на март на среща в Кюстендил директорът на Областната дирекция на МВР Елиан Стамболийски поиска сигналите на телефон 112 за незаконен добив на дървесина да бъдат пренасочвани към Регионалната дирекция по горите. Мотивите му бяха, че се губи излишно време при препредаване на информацията.

„Има направления, по които бих искал да има промяна, те най-вече са свързани с неправилното насочване на сигнали. Пример за това е постъпването на сигнал за незаконна сеч в полицията. По-редно и правилно е този сигнал да постъпи в Регионална дирекция по горите, защото там са по-компетентни при извършването на проверка“, коментира шефът на полицията по време на кръгла маса на тема "Взаимодействие между Районен център 112 София, службите за спешно реагиране и местната власт в област Кюстендил".

 

снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//