На 10 май стартира кампанията за избори "2 в 1"

Снимка: Infomreja.bg

Предстои месец на послания и дебати

На 10 май започва кампанията на предстоящите избори за европарламент. В България обаче вотът ще е „2 в 1“, заради оставката на кабинета „Денков“, което доведе страната ни до нови предсрочни парламентарни избори след 3-годишен цикъл от редовни правителства с кратък живот и служебни, назначавани от президента. Последният обаче – този, оглавяван от Димитър Главчев, бе първият служебен кабинет, сформиран спрямо промените в Конституцията.

Още преди началото на кампанията бяха направени рокади не само в състава на Министерския съвет, но и бяха сменени областни управители.

Страната ни ще избира между кандидати за евродепутати и национални такива от 32 партии и коалиции.

Само един е регистрираният независим кандидат за Брюксел.

А една партия ще участва в парламентарните избори, но няма регистрация за евровота.

Междуведомствено звено на Прокуратурата, ДАНС и МВР бе създадено вчера с цел провеждане на законен избор.

Отново българите ще гласуват и с машини, и с хартия, като бюлетините за двата различни избора ще бъдат с различни цветове.

Процентовия праг, който трябва да премине всяка политическа сила, за да влезе в 50-ото НС е 4 на 100, а за европарламента – 5%.

Голяма част от лидерите на политически партии и коалиции са водачи на листи в различни райони в страната. Лидерската битка остава в 25-и МИР в София, но Благоевград не отстъпва. В Пиринска България в надпревара за доверието на избирателите се борят бивши министри и депутати и водачи на партии като Корнелия Нинова, Делян Пеевски, Росен Желязков, Андрей Цеков, Тошко Йорданов, Цвета Рангелова.

290 са кандидатите за депутати от област Благоевград

Тази година в изборите участват и Радостин Василев, бивш депутат от ПП, който напусна партията. Той е регистриран със своята партия МЕЧ.

Васил Божков, който преди дни бе под домашен арест, е водач на листата за евровота от партия „Център“.

Екс главният прокурор – Иван Гешев, пък е водач на листата в област Благоевград.

Ваня Григорова също ще се бори заедно с Мая Манолова в коалиция за място в Народното събрание.

Елена Йончева, която бе евродепутат от БСП, днес е част от листата на ДПС, 5-а по ред.

Кои са кандидатите за Брюксел?

Кампанията продължава един месец. Тази година слогънът на изборите, одобрен от ЦИК, е „Избираме заедно“.

ВИЖТЕ НОМЕРАТА НА ПАРТИИТЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВОТ

8 юни е обявен за ден за размисъл, в който агитацията е забранена.

До 48 часа след приключване на гласуването РИК обявява имената на независимите кандидати, избрани за народни представители, и им издава удостоверения. РИК предава на ЦИК протоколи и изборни книжа и материали съгласно указанията на ЦИК, екземплярите от протоколите на РИК, екземплярите от протоколите на СИК, разписките от компютърната обработка, два броя технически носители с числовите данни, както и записващите технически устройства от машинното гласуване.

Не по-късно от 3 дни след изборния ден ЦИК обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за членове на ЕП.

А до 5 дни – до 14 май ЦИК обявява имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България.

До 16 май ЦИК обявява имената на избраните народни представители.

В 7-дневен срок след изборния ден партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали.

След това президентът свиква новоизбраните народни представители, който трябва да положат клетва.

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите.

Одобрените средства са в размер на 98 179 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Отново ИНФОМРЕЖА ви предоставя възможност да следите всички актуални политически събития във всички канали в социалните мрежи: ФейсбукИнстаграм и Х.

Традиционно медията ни публикува всичко най-важно в специалната страница „Инфомрежа Избори“.

Бъдете с нас – за най-важното и актуалното от областите Благоевград, Кюстендил, Перник и цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//