След два неуспешни опита - Vera Su не помръдна

Снимка: nova.bg

Заседналият кораб все още е в скалите край Яйлата

Три катера са направили два опита да изтеглят Vera Su - и двата опита са били неуспешни. Първият път дори се е скъсало въже, но заседналият кораб все още е в скалите край Яйлата.

Най-вероятно корабът ще остане и в следващите дни заклещен, тъй като времето се влошава. Тази сутрин операцията вече е прекратена.

Вчера над 1500 кубически метра от азотния тор, намиращ се на борда на Vera Su, беше разтоварен. След олекотяването корабът се издигна над морското равнище, но беше открита още една пробойна.

Също вчера от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че е отчетено постепенно намаляване на замърсяването във водата край Камен бряг, след като преди три дни анализите показаха 10 пъти по-високи нива на амониевия азот.

Беше отчетено и изтичане на нефтопродукти от носовата част на кораба и откъм кърмата. Течението отнася нефтеното петно на юг.

Припомняме, корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата на 20 септември. 

На 26 септември транспортният министър разпореди стартирането на незабавна операция по спасяване на кораба, която започна на следващия ден, 27 септември, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане на товара се развали. Почти веднага обявиха спиране на операцията, но и след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. Заради това и Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" с мотив "сериозна неадекватност" по освобождаването на кораба Vera Su.

На 6 октомври целият екипаж на Vera Su бе евакуиран от кораба на сушата, но заради лошото време нито български екипаж не можа да се качи, за да започне подготовка за претоварване, нито самата операция да започне. На 9 октомври вълните започнаха напълно да заливат кораба. Първият водолазен оглед показа, че машинното отделение на кораба е запълнено с вода, което означава, че на собствен ход корабът не може да се придвижва, дори и да бъде освободен от скалите, и на практика вече се води потопен.

А властите в лицето на министър Алексиев обявиха подозренията си, че турският собственик на кораба нарочно забавя каквито и да е било действия, за да може да се възползва от застраховка след потъването на кораба.

Последният план за разтоварването на кораба предвиждаше операцията за започне на 19 октомври и да продължи 3-4 дни в денонощен режим, за да се източат и прехвърлят на баржи тоновете азотни торове. Самата операция обаче започна едва на третия ден.  /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax