Електронното правосъдие вече е достъпно през мобилно приложение

Снимка: БТА

Мобилното приложение е разработено от „Информационно обслужване“

Всички граждани и заинтересовани лица вече имат възможност за достъп до електронните съдебни дела през мобилното приложение еCase. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, съобщава dariknews.bg.

Мобилното приложение е разработено от „Информационно обслужване“ и предоставя достъп на всеки потребител с регистриран профил до всички съдебни дела със свободен публичен достъп, дела с лично участие, преглед на всички приложени електронни документи, връчване на електронни съдебни книжа и др.

„Мобилното приложение eCase повишава значително ефективността на сектор „Правосъдие” и облекчава достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса“, каза министър Йоловски. По думите му основната цел на дигитализацията в сектора е да предоставя висококачествени, икономически ефективни и леснодостъпни електронни услуги.

eCase е изключително лесно за използване приложение и предоставя възможност за динамичен изглед и организация на електронната папка по дела, с възможност за удобен преглед на документи. То е разработено в съответствие с най-добрите световни практики на подобен тип мобилни приложения и отговаря на нуждите на граждани, адвокати и всички останали заинтересовани страни за лесен, бърз и удобен достъп до електронните съдебни дела. Предоставя възможност за проследимост на хронологията по съдебните дела навсякъде и по всяко време. За допълнително удобство на потребителите е реализирана възможност за синхронизация на предстоящи съдебни заседания с календара на мобилната операционна система.

Приложението eCase може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. За мобилни устройства с операционна система iOS е необходима минимална версия на операционната система 14, а за апарати с операционна система Android минималната версия трябва да бъде 9. Достъпът до електронните съдебни дела в еCase се осъществява чрез еднократно сдвояване на приложението с регистриран профил в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) на адрес https://ecase.justice.bg/ чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Сдвояването на мобилното устройство става чрез сканиране на QR код, който удостоверява данните за потребителя. Подробна инструкция за сдвояването на мобилното приложение еCase с профил в Единния портал за електронно правосъдие, можете да откриете на https://ecase.justice.bg/Home/MobileApp.

Първоначалното сдвояване чрез КЕП е задължително условие за използването на еCase заради високите изисквания към сигурността на личните данни и чувствителната информация. За допълнителна сигурност потребителят може да активира биометрична защита на приложението.

Ако потребителят прецени, че повече няма да ползва мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя следа от eCase в телефона. Приложението може да бъде добавено отново след повторно сдвояване на мобилното устройство.

„Това е поредната стъпка в сферата на еПравосъдието, насочена към повишаване на достъпността, публичността, проследимостта и прозрачността на съдебната система“, отбеляза министър Йоловски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK