Деца от Благоевград и Разлог отбелязаха Световния ден на медоносната пчела

Снимка: Община Благоевград

Делник, но всъщност празник бе 20 май

Деца от Благоевград и Разлог отбелязаха с богата програма Световния ден на медоносната пчела.

Детският празник на площадното пространство при Регионален исторически музей и в зала №5 на Младежки дом бе изпълнен с танци, песни и много забавления.

Ученици от СУ „Иван Вазов“ поставиха началото на инициативата с ролеви игри, чрез които разкриха интересни факти за света на пчелите, тяхното опазване, значението им за екологичното равновесие, както и за ползите от меда.

Школа "Мисли зелено - екология" към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград се представи с изложба и работилничка. В експозицията бяха включени творби на деца от ДГ 10 "Мак", 4 група "Звездички" и ДГ 11 "Здравец", 4 група "Патиланци". В работилничката участваха деца от ДГ 10 "Мак", 3 група "Пчелички", които се включиха в боядисването на пчелен кошер.

ТК „Блясък“ зарадва публиката с невероятен танцов спектакъл.

Непосредствено преди това на общинския пазар се проведе и изложение на пчелни продукти.

На събитието присъстваха зам.-кметът по култура спорт и туризъм Станислав Кимчев, директорът и зам.-директорът на ЦЛТРДБ Богдана Костадинова и Александра Ковачева.

Празникът се организира от пчеларска ферма „Меривел“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и Община Благоевград.

За Световния ден на пчелите Иновативно начално училище „Яне Сандански“ – Разлог организира празника „Пчелите, децата и земята“, за да провокира грижовно и отговорно отношение към природата и пчелите, да популяризира огромното значение на медоносните пчели за запазване на биоразнообразието, тяхната важна роля за хората.

"Да пазим пчелите, те са важни за природата и човека!" – беше темата на конкурса за детска рисунка, организира се голям благотворителен базар в защита на пчелите и вълнуваща програма.

"Купи торбичка, спаси пчеличка!" – призоваха децата на благотворителния базар, защото спасяването на пчелите, гениите на планетата, зависи от всички нас.

Към празника се присъединиха кметът на община Разлог Красимир Герчев, граждани и гости, между които учениците от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ от с. Брано поле, които, преди празника на площада, посетиха уникалния кошер, наречен „Апископ“ в НУ „Яне Сандански“, с прозрачни стени, които позволяват да се видят как пчелите изграждат домовете си, как се излюпват малките и как другите пчели се грижат за тях.

Снимка: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//