Сиренето ни е записано като защитен продукт в ЕС

Снимка: pixabay

ЕК одобри „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование

Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукта.

„Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.

Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.

Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти eAmbrosia, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

 

Междивременно България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 г. Това показват данните на Европейската комисия. В страната ни средната изкупна цена на млякото е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което седмата най-ниска стойност, като по-ниски са цените още в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента за литър. Средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър, сочат данните на ЕК. От началото на годината поевтиняването на млякото в ЕС е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), докато през 2022 г. цените се вдигаха всеки месец.

В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 ст. за литър и животновъдите са на загуба, коментира Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, която организация е член на европейската „Копа – Коджека“. Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава да е значително по-скъпо – над 3-4 лв. за литър, обясни Стоянов. „Това са жестоки аномалии, защото в сравнение с миналата година поевтиняха горивата и електричеството, но преработвателите и хранителните вериги не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти, подчерта той. Според него цялата сметка се поема от животновъдите и потребителите. По думите му държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията трябва да направят проверки на пазара.

„Ако ситуацията с изкупната цена на млякото не се подобри, малките стопанства са изправени пред фалити“, каза Георги Стоянов. Млекопроизводителите са категорични, че всеки ден работят на загуба и не могат да издържат още дълго. Не могат да си позволят и да създадат малки ферми и сами да преработват млякото си, тъй като това е друга дейност, при която има различни изисквания.

Част от прекупвачите и преработвателите отказват да изкупуват суровината дори при тези ниски цени, тъй като складовете им са пълни. Стопаните недоумяват каква е причината за това и коментират, че или има засилен внос на суровина или пък е свито потреблението.

Данните на ЕК показват още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко и на сиренето „Чедър” в ЕС също са се понижили в сравнение с предишния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото сухо мляко – със 7% до 2,27 евро за килограм. Пълномасленото сухо мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за килограм, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за килограм. При чедъра понижението на цената е с 0,2% до 3,58 евро за килограм. От ЕК отчитат ръст на производството на сурово мляко в ЕС с 0,8% през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г. Производството на масло е нараснало с 1,7%, а на обезмаслено сухо мляко – с 0,9%. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6%. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3% на годишна база.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK