Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сърбите в Северно Косово не приемат декларацията от 2008 г. за независимост от Сърбия

Войници от мироопазващите сили на НАТО формираха кордони за сигурност около сградите на четири кметства в Северно Косово в понеделник, за да ги защитят от сърбите, протестиращи срещу етническите албански кметове, които встъпват в длъжност в района със сръбско мнозинство след бойкотираните от тях избори, предава Ройтерс.

В Звечан - община, населена предимно с етнически сърби, косовската държавна полиция - съставена изцяло от етнически албанци, след като всички сърби напуснаха редиците й миналата година, използва сълзотворен газ, за да отблъсне множество от протестиращи сърби, които пробиха охранителна барикада и се опитаха да нахлуят в сградата на общината, казаха очевидци.

В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, американските мироопазващи сили в екипировка за борба с безредиците поставиха бодлива тел около сградата на общината, за да я предпазят от стотици гневни сърби, събиращи се наблизо.

"Тази сутрин водената от НАТО мисия КФОР увеличи присъствието си в четири общини в Северно Косово след последните събития в района", се казва в изявление на КФОР.

"В съответствие с мандата си КФОР е готов да предприеме всички необходими действия, за да осигури безопасна среда по неутрален и безпристрастен начин", се казва в съобщението и се добавя, че командирът на КФОР е в тесен контакт с органите за сигурност на Косово и Сърбия.

Войските на КФОР също действаха, за да защитят и кметствата в Зубин Поток и Северна Митровица от възможни заплахи.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, никога не са приели декларацията от 2008 г. за независимост от Сърбия и все още виждат Белград като своя столица повече от две десетилетия след войната за независимост от 1998-1999 година . Сърбия също отказва да признае независимо Косово.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово като цяло, но в северните райони сърби настояват за изпълнението на споразумение, постигнато с посредничеството на ЕС за създаване на асоциация на сръбските общини в техния район.

Сърбите отказаха да участват в местните избори през април и кандидати на етнически албанци спечелиха кметствата в четири общини със сръбско мнозинство с избирателна активност от 3,5%.

Сърбите призоваха правителството на Косово да отстрани кметовете етнически албанци от кметствата и да позволи на местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

В петък трима от четирима кметове бяха ескортирани в офисите си от косовската полиция, която беше замеряна с камъни и отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите.

Съединените щати и техните съюзници, които силно подкрепиха независимостта на Косово, упрекнаха Прищина в петък за ескалацията на напрежението със Сърбия, заявявайки, че използването на сила за назначаване на кметове в райони с мнозинство сърби подкопава усилията за нормализиране на отношенията.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовското правителство да смекчи напрежението със Сърбия. "Прищина трябва да намали ескалацията и да не предприема едностранни, дестабилизиращи стъпки", каза Столтенберг в "Туитър". 

След телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, косовският премиер Албин Курти написа в Туитър: "Подчертавам, че избраните кметове ще предоставят услуги на всички граждани". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK