Какъв дезинфектант - течност/спрей или гел?

Снимка: МВР, архив

Как да избираме дезинфектант?

В условията на пандемия от коронавирус поддържането на лична хигиена е най-добрата мярка за предпазване от заразяване. Личната хигиена е комбинация от правилни навици и използване на подходящи средства и препарати за миене и дезинфекция. Хората трябва да знаят кога и как да си мият ръцете, в какъв случай да носят лични предпазни средства и как да се държат в социалната среда, за да минимизират риска от заразяване. След 6 месеца постоянно напомняне се предполага, че огромното мнозинство е наясно с поведението в условията на пандемия. В тази статия на "Активни потребители" ще засегнем другия съществен елемент – дезинфектантите.

На пазара съществува огромно многообразие от препарати за дезинфекция и потребителите са силно затруднени в избора. Какво да си изберем от рафтовете е съществен въпрос за всеки. Ще опитаме да опростим подбора и за целта ще го разделим на няколко стъпки.

1. За какво ни трябва дезинфектанта?

В домашни условия можем условно да дадем три опции за приложение:

  • дезинфекция на ръце и други части на тялото, което е най-честото приложение;
  • почистване и дезинфекция на помещения като подове, тоалетни, битови предмети и др.;
  • като разновидност на горното се явява дезинфекцията на предмети за контакт с храни, например кухненска посуда, вътрешността на хладилници и др.

2. Как да се информираме преди покупка?

След като знаем за какво искаме да използваме препарата при отиване в търговския обект трябва да се информираме възможно най-подробно за наличните опции:

  • прочетете внимателно етикетите на наличните продукти. На тях задължително пише за какво се използват и какви съставки има в тях. Понякога се съдържа и много друга информация която може да ви обърка или разсее;
  • при отиване в магазина не забравяйте очилата защото много често информацията на етикетите е написана с дребен шрифт;
  • ако имате съмнение за избора попитайте продавача. Най-добре е при колебание да отидете на пазар за дезинфектанти в аптека, защото там могат да ви дадат най-компетентен съвет.

3. Какъв трябва да е препарата за ръце?

В ЕС официално са регистрирани стотици химични съединения с дезинфекциращо действие. На професионален жаргон те се наричат биоциди и всяка търговска марка трябва да има разрешение за употреба. Отделно много дезинфектанти, особено тези за ръце и тяло, се продават като козметични продукти. Често в такива търговски марки се влагат допълнителни съставки, например парфюми, омекотители, оцветители и др. Лесно е потребителят да се обърка. Затова може да спазвате няколко прости съвета:

  • на опаковката трябва изрично да пише, че продукта трябва да се използва за дезинфекция на ръце или/и е разрешен за контакт с човешка кожа;
  • в описанието на съставките трябва да прочетете: съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол/н-пропанол. Разбира се има и други вещества с дезинфекциращо действие но тези алкохоли са препоръчани от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите като най-ефикасни и достъпни.
  • желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицерола. Дезинфектантът съдържащ протектор е по-добър от чистия спирт защото се грижи за здравето на вашата кожа. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата.

4. Продукти за повърхности и кухненска посуда.

При избора се информирайте по същия начин. В магазините/щандовете за битова химия има огромно разнообразие и затова четете внимателно препоръката за приложение. Най-често срещаните подобни препарати съдържат активен хлор или  водороден пероксид. Не забравяйте, че те могат да увредят вашата кожа и затова при манипулации е желателно да носите ръкавици. За дезинфекция на помещенията може да използвате обикновена белина, технически водороден пероксид или калиев перманганат закупен от аптеката, но преди приложението трябва да се уверите, че знаете как да направите работния разтвор! За кухненска посуда използвайте професионални препарати на чиито етикети пише, че са разрешени за контакт с храни. Ако все пак ви се наложи да дезинфектирате например чинии с белина, след това изплакнете обилно с питейна вода.

Не забравяйте, че повечето дезинфектанти са токсични химикали които при определени условия могат да горят, а понякога и да избухват и затова никога не доближавайте до открит пламък, не нагрявайте, избягвайте директно слънчево излагане, не давайте на малки деца и не консумирайте! Винаги след употреба затваряйте опаковките ако не искате активната съставка да се изпари!

Последен съвет – дезинфектантите не са алтернатива на миенето на ръцете защото нямат подобно действие. Затова за пълен цикъл първо използвайте сапун и вода, подсушете ръцете и тогава нанесете дезинфектанта.

Какъв дезинфектант - течност/спрей или гел

В магазините и аптеките се предлага голямо разнообразие от лични дезинфектанти. Под лични се разбира биоцидни вещества съдържащи активна съставка от подгрупа 1, т.е. за персонална хигиена на хора. Най-често в тези препарати се влага спирт/етилов алкохол или пропанол с концентрация от минимум 70%. Обикновено се добавят и други съставки – протектори на кожата (най-често глицерол), ароматизатори, оцветители, вода и др. Персоналните дезинфектанти се предлагат под формата на течност/спрей или гел. При геловете освен изброените по-горе съставки допълнително се влагат химически компоненти променящи агрегатното състояние. За потребителят възниква въпроса кое да изберем. Ще се опитаме да представим предимствата и недостатъците на двата типа лични дезинфектанти но първо малко теория.

Алкохолите са най-предпочитаните активни съставки. Те атакуват и убиват бактериите, дрождите и гъбите, някои паразити и разбира се вирусите. Най-общо има два механизма по които алкохола осъществява своето действие. Най-често спирта взаимодейства с протеините на микробите, той ги денатурира, т.е. уврежда и по този начин убива и целия микроорганизъм. При вторият механизъм алкохола разтваря липидните мембрани обвиващи микробите. Той е особено актуален при „облечените“ вирусите, какъвто е причинителя на COVID-19 Общото между двата начина на действие е изискването за наличието на вода. Затова в практиката се използва не чист 99% алкохол, а техните водни разтвори. Когато производителите на дезинфектанти добавят химикали образуващи гел те променят не само агрегатното състояние но и свойствата на препаратите. Резултатът е намаление на дезинфекциращото действие, т.е продуктите стават по-малко ефективни в това да убиват микроорганизмите. Този извод се споделя и от Световната здравна организация!

Какви са останалите предимства на течностите/спрея:

  • течността по-лесно се разнася и втрива в кожата;
  • за постигане на еквивалентен ефект при спрея е необходимо по-ниско съдържание на спирт, а това е по-щадящо за кожата на хората;
  • спреят винаги е по-евтин от гела;
  • течността, за разлика от гела, не оставя усещането за лепкавост и петна, които са неприятни за много потребители;
  • течностите са по-лесни за производство. При геловете най-малката грешка в рецептата/технологията може да доведе до прекалено течни препарати, за което опаковката не е предвидена или обратното, твърде вискозни, мазни и лепкави.

Открояващото се предимство на геловете е по-малка вероятност от разливане и съответно удобството за носене в чанти и джобове.

В крайна сметка и геловете и течностите/спрей имат дезинфекциращо действие. Какво ще закупим зависи от нашите предпочитания но при професионална употреба винаги се употребяват течни персонални дезинфектанти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK