С едноминутно мълчание и падане на колене почетоха паметта на Апостола в Кюстендил (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

С едноминутно мълчание и падане на колене управляващи, представители на политически партии, граждани и ученици почетоха 142-годишнината от гибелта на Васил Левски в Кюстендил.

Рецитал за Апостола изнесоха деца от Начално училище „Св. Климент Охридски“.

Пред паметника на Левски венци и цветя поднесоха кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, областният управител Виктор Янев, представители на политически партии и десетки жители на града.

Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция.  Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г. През 2007 г. е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

QnQ20:18 - 19.02.2015
Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца и Мито Панов Каймакчийски – това са четиримата българи включени в съдебната комисия, осъдила преди 141 години Левски на смърт чрез обесване. този същия Иванчо Хаджипенчович -Мекерето се подписва и под Търновската конституция ! от тези БГ политици които са винаги на линия при всички режими. За жалост голяма част от "свидетелите с/у Левски които доживяват освобождението след това заемат важни постове в новата ни Държава България . Такива са фактите за съжаление . Един политик се бе изпуснал правилно веднъж : " лош генетичен материал " и преди 150 г. е бил такъв и сега си е същото.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//