Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за непрекъснатост на оръжейните доставки за Израел

Снимка: Pixabay

Байдън обеща да наложи вето

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, в която надмощие имат републиканците, гласува вчера една до голяма степен символична мярка, целяща да принуди президента демократ Джо Байдън да възобнови доставките на оръжие за Израел, предадоха световните агенции.

Байдън обяви по-рано този месец, че е поискал забавяне на доставките на бомби за Израел заради опасения за цивилните при мащабно настъпление срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа.

Решението временно да се спре пратка с бомби от 2000 фунта (907 кг) и 500 фунта (226 кг) бе взето, тъй като Вашингтон, водещият военен поддръжник на Израел, е против на голяма израелска офанзива в Рафах, отбелязва Франс прес.

Приетата вчера мярка няма изгледи да се превърне в закон. На теория тя би попречила на Байдън да замрази всяка военна помощ за Израел, одобрена от Конгреса.

"Президентът и неговото правителство трябва незабавно да обърнат курса и да застанат на страната на Израел", каза в изявление председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън.

Гласуването се състоя в момент, когато израелското правителство обяви засилване на военните сухопътни операции в Рафах въпреки опасенията на международната общност за цивилното население.

Според републиканците президентът Байдън няма право да се меси в начина, по който Израел води военната си кампания.

Те обвиниха Байдън, че е обърнал гръб на Израел, след като се сблъска с многобройни пропалестински протести.

"Това е катастрофално решение с глобални последици. Очевидно е, че то е плод на политически калкулации, а ние не можем да приемем това", заяви Майк Джонсън на пресконференция с други партийни лидери, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите определиха инициативата на републиканците като политически трик, целящ да възпрепятства президента да осъществява външната си политика.

При все това 16 демократи се присъединиха към републиканците, за да приемат законопроекта, противопоставяйки се на държавния глава.

Агенциите отбелязват, че мярката едва ли ще бъде одобрена в Сената, доминиран от демократите. Байдън, във всеки случай, обеща да наложи вето.

Временното спиране на помощта за Израел се отнася само за част от военното оборудване, доставяно от САЩ. Във вторник американското правителство уведоми Конгреса, че ще достави на страната оръжия на стойност около един милиард долара. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//