Ротари клуб "Банско – Разлог" с акция в подкрепа на диабетиците от Банско, Разлог, Белица и Якоруда

Снимки: Община Банско

По случай 111-годишнината на „Rotary international” – най-старата организация с идеална цел в света, Ротари клуб "Банско-Разлог“ продължава кампанията по проект „Превенция и борба с диабета“, който се осъществява на територията на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. 

В сградата на Центъра за спешна медицинска помощ в Банско над 50 лица, страдащи от заболяването диабет, бяха изследвани безплатно от специалиста д-р Каменов, с апарат  за гликиран хемоглобин, както и бяха измерени нивата на тяхната кръвна захар. 

По думите на д-р Каменов, следенето на свързалата се с хемоглобина глюкоза (т.нар кръвна захар) е от изключителна важност за превенцията на опасните последици за диабетиците. Именно чрез новата апаратура може да се проследи състоянието на клетките на гликирания хемоглобин и да се направи за извод за състоянието на заболелия. 

Президентът на Ротари клуб "Банско-Разлог“ Емилия Ковачева съобщи, че в рамките на проекта над 5000 деца от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда са били изследвани за диабет. По нейни думи обществената значимост на това заболяване е подтикът, накарал членовете на организацията да проведат тази кампания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//