Принц Хари: Съпругата ми ме спаси

Снимка: nova.bg

Той проведе предаване на живо с психотерапевта Габор Мате като част от промоцията на мемоарите си "Резервата"

Принц Хари проведе предаване на живо с психотерапевта Габор Мате като част от промоцията на мемоарите си "Резервата". В разговор с лекар той обсъди психологическата си травма, опита си от употребата на наркотици и разказа как бракът му с Меган Маркъл е повлиял на живота му. Хари призна, че от детството си се чувства различен от другите членове на кралското семейство: "Сякаш бях затворен в този контейнер и знам, че майка ми се чувстваше по същия начин. Сякаш тялото ми беше там, но умът ми беше на друго място, а понякога и обратното. Когато се опита да бъде искрен, ми казваха: „Не бъди какъвто си, трябва да правиш това, което се очаква от теб“.

Според Хари Меган му е помогнала да излезе от това състояние. „Съпругата ми ме спаси. Бях заседнал в този свят, а тя беше от съвсем различен свят и ми помогна да се измъкна от моя“, каза Хари. Той нарече Меган "изключителен човек" и й изрази благодарността си за нейната мъдрост и чувството за свобода, които му е дала, но в същото време отбеляза, че животът му нямаше да се промени, ако не беше видял какво не е наред с него. Той говори за това как Меган го е накарала да осъзнае много неща и го е тласнала към терапия. След една от кавгите, по време на които Хари се държал много грубо, тя заплашила, че ще го напусне, ако се държи така с нея, а също така попита кой го е научил да говори така жена и дали се е сблъсквал с подобни неща в детството.

За принц Хари това се оказа прозрение: „Разбрах как се проявяват тези неща и доколко сме продукт на нашето възпитание“. Според Хари той се е страхувал да отиде на терапия, защото е вярвал, че "излекуван" може да загуби чувствата към майка си, принцеса Даяна, които той много обичаше.

"Но всичко се оказа съвсем различно, нищо не загубих, дори спечелих... Разбрах, че не трябва да й доказвам колко ми липсва тя, че майка ми би искала да ме види щастлив, и от плещите ми падна огромен товар", каза принц Хари.

Той също така каза, че употребата на наркотици за медицински цели му е помогнала. В младостта си той използва кокаин, за да се "социализира" и да не се чувства като изгнаник, но това не му помогнало с нищо. Но психоактивните препарати и марихуаната, предписани от лекаря, имаха ефект: "Все едно изчистих предното стъкло. Те отблокираха това, което дълго време бях потискал в себе си, дадоха облекчение и спокойствие."

Говорейки за травмите си от детството, една от причините за които е емоционалната студенина на баща му, принц Хари подчерта, че той самият се опитва да се държи различно с децата си и буквално ги „удушава“ с любовта си: „Аз нося отговорността да не да предам всякакви травми и собствения си негативен опит от израстването ми. Осъзнах, че може да има сила в уязвимостта. Това е точно обратното на това, в което бях накаран да вярвам. Промяната е страшна, но искам да бъда най-добрата версия на себе си, най-добрият съпруг и баща."

На живо д-р Мате предположи, че принц Хари има няколко разстройства въз основа на неговата книга и разговора с него: посттравматично стресово разстройство, синдром от дефицит на внимание и хиперактивност, както и тревожност и депресия. Едно от тях - посттравматично стресово разстройство - потвърди Хари.

Принц Хари също реагира на критиките към книгата му. Той заяви, че не се вижда като жертва и изобщо не търси съчувствие, а просто иска да разкаже собствената си историята, разказвана иначе от други: „Благодарен съм за възможността да споделя моята история и се надявам, че тя може да помогне, да даде сила и да вдъхнови другите”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK