Референдумът пред провал – два пъти по-слаба активност пред местния вот

Снимка: Infomreja.bg

14,79% е избирателната активност за референдума към 13 часа. Гласували са 807 686 души, съобщиха пред журналисти от Централната избирателна комисия.

Най-много са гласували за референдума в Макреш, където избирателната активност е 46,49%, а най-ниска е в Община Руен -1,03%.

Това са първите данни, които ЦИК представи за страната. Забавянето се получи заради проблем с електронната страница на комисията, пише News.bg.

Около гласуването на референдума цари голям хаос във всички посоки. От една страна има множество сигнали, че секционните комисии чакат гражданите сами да си поискат бюлетина за гласуване или пък изрично ги питат искат или не.

От друга страна Институтът за социална интеграция информира, че върху образец на бюлетина за Референдум е задраскано полето за гласуване с „ДА", а пък в някои избирателни секции при отказ на гласоподавателя да участва при гласуването за Референдума, го карат да подпише Декларация, че се отказва от правото си на вот.

От Движение "Модерна България" пък съобщават, че основното в оплакванията на гражданите е, че определени членове на секционни избирателни комисии (СИК) настойчиво и неколкократно са ги агитирали да гласуват в референдума.

В повечето случаи членовете на секционни комисии са посочвали и позицията „ДА", за която са упражнявали натиск върху избирателите. Най-много тези оплаквания били от секциите в столичната 9-та Френска езикова гимназия „Ал. Ламартин", намираща се на бул. "Патриарх Евтимий" № 35.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK