България става регионален център за ремонт на „Страйкър“

Снимка: Infomreja.bg

Единият от заводите на терен, ще е във Велико Търново

България е напът да стане регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по БТВ след посещението си в САЩ.

По думите му имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Министърът уточни, че има разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора.

Единият от заводите на терен, ще е във Велико Търново, допълни той.

"В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските "Страйкър"-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.", каза Тагарев.

Той обясни, че инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове, посочи министърът. Трябва да има и инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници.

"Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната", обясни Тодор Тагарев.

По думите му разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове - на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос. допълни той и заяви, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана.

В САЩ е било обсъждано и разполагането на многонационална бойна група на НАТО на територията на България. Необходимо е да се осигури инфраструктура като страна домакин, посочи Тодор Тагарев. По думите му има възможност да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ. Министърът посочи, че такива програми има, както по линия на НАТО, така и по линия на ЕС.

По време на посещението му в САЩ е станало въпрос и за подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници.

"Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи - тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи", посочи министър Тагарев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//