Размисли в Световния ден на целувката

Снимка: Infomreja.bg

Кой не обича целувката, кой не желае да изрази любовта и чувствата си чрез нея?!

Кой не обича целувката, кой не желае да изрази любовта и чувствата си чрез нея, независимо дали е към любим човек, към майка, баща или към своето дете?!

За целувката легенди се разказват още от древни времена... За първата целувка се знае, че всеки човек я помни за цял живот.

Дали по време на COVID-19 са разрешени или забранени целувките? Целува ли се българинът в днешната обстановка? Кой и по какъв повод бихте разцелували от цялата си душа и сърце?

Тези и други въпроси зададохме на граждани, различни по възраст и професия, в Световния ден на целувката.

Веселина Пламенова Асенова, собственик на фирма „Комфорт-ДООР”, гр. Кюстендил:

Разбира се, спонтанно бих изразила любовта си към детето си и бих го разцелувала от цялата си душа и сърце, защото то ми е най-скъпото нещо, което притежавам заради чувството, което имам като майка. За него бих дала всичко, което е един естествен емоционален процес. Спонтанно бих разцелувала и съпруга си, особено ако поводът е подходящ, но същото бих направила и към моите родители, на които дължа много, тъй като те са ме изградили като личност. Някъде бях чела, че целувката е възникнала най-напред във Великобритания и затова те са сътворили този уникален празник и ден, посветен на целувката, като са я издигнали на пиедестал. Започнали са първи да отбелязват този ден преди около 20-ина години. Целувката била измислена от средновековните рицари, които така разбирали дали жена им е пила вино. По принцип целувката е реакция на нежност, на любов, на благодарност, на всеотдайност, на привързаност и не само.

Велислав Любомиров Стоянов, управител на козметичен магазин:

Аз бих разцелувал моите най-близки хора в семейството ми - детето и съпругата ми, но не само в деня на целувката, а по много други поводи, защото ги обичам. Денят на целувката според мен, който неслучайно хората са го отредили като празник, е именно заради силата и нежността на целувката и любовта, които са в основата на великолепни създадени песни от композитори и певци или въздействащата сила на на изящни думи в поезията, в белетристиката и други творчески създания, като картините на художниците. Именно любовта и целувката са вдъхновение за филмовите и театрални творци, архитекти и много други професии. Знам, че маймуните са предвестници на целувките, но разни други философи, историци и учени може би още не са установили в коя епоха точно е поела по пътя си тази първа целувка, но науката много неща доказа и продължава да разкрива и защо не в някоя пещера да не се появи някоя праисторическа рисунка на влюбени.

Димитрина Митова – 48-годишна, продавач в хранителен магазин:

От цялата си душа и сърце бих разцелувала 14-годишната си дъщеря и защо само днес или просто този ден трябва да го засвидетелстваме и уважим, като наречен за световен празник за хората от цял свят.  Целувката е хубаво нещо, с нея се доказва привързаността и обичта към някого, разбира се, не само към любим човек, но в периода на КОВИД-19 младите хора дали се чувстват потиснати, се питам, но виждам, че нещата вече се успокояват, а и младите живеят, както си знаят, но при всички случаи целувката е полезно нещо за социалните връзки между хората, например когато започва някаква романтична любов хората изпитват необходимост да се целуват и да се обичат, защото този момент удължава човешкия живот, прави хората щастливи и така човек се разтоварва от забързаното ежедневие в днешния съвременен свят.

Ето и някои исторически факти, свързани с целувката:

Легендите за нея водят към най-ранни санкритски, северно-индийски ведически текстове, които датират още отпреди 3 500 г. Бърза популярност целувката  получава в древен Египет, но се оказва, че Клеопатра, която е имала много мъжки завоевания, изглежда не е познавала целувката в иситнския смисъл на думата.

В древна Италия, когато някой младеж е целувал девойка на публично място, е бил задължаван да се ожени за нея, и още - ако целувката попадне пред погледа на духовник, може да струва свободата, дори живота на човек, но това е само минало... В родината на Кама Сутра Индия целувката е забранена на публично място и затова в техните филми целувките между влюбените липсват.

В Япония целувката пред свидетели се смята за неприличен жест и затова липсва в техните кинопродукции. А в Папуа целувката се изразява с леко захапване по веждите. Най-много целувки се раздават и даряват в Германия.

С пожелание към всички хора коронавирусът да сиотива и хората да се целуват свободно и на воля и да празнуват този ден, който официално води началото си от 1988 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//