Рафтъри се спуснаха по Струма в знак на протест срещу "Струма" (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Протестърите за пореден път се обявиха против застрояването и замърсяването

„Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове“, „Без магистрала през дефилето“, „Да запазим дивата природа в Кресненското дефиле“, „Искаме бъдеще за Кресна“.

Това са лозунгите на рафтърите – протестъри, които днес показаха своята позиция във водите на река Струма.

Против строителството на магистрала, минаваща през Дефилето, против водно-електрическите централи, против унищожаването на дивата флора и фауна, против замърсяването на природата – това са исканията на рафтърите, които избраха нетипичен начина за протест в последните слънчеви дни на есента.

Протестът е организиран от международни участници от Balkan River Defense и български природозащитни организации и рафтинг-клубове.

„Съмишлениците ни от чужбина подкрепят инициативите против застрояването в Креснеското дефиле. Ние искаме да кажем: Магистралата вън от дефилето, спрете да замърсявате река Струма. За нас най-удачният вариант за автомагистрала „Струма“ е и двете трасета е да бъдат горе - извън пролома, за щото тук - долу, освен хора, загиват и животни“, каза Иван Пандъков-председател на сдружение „Балканка“.

А Петко Ковачев обясни, че европейските институции са започнали да се вслушват в твърденията и доказателствата на хората, търсещи спасение за Дефилето и неговото богатство.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK