България и Виетнам ще работят за задълбочаване на икономическия обмен и взаимните инвестиции

Снимка: Президентство, Пресцентър

Потвърден бе и взаимният интерес към разширяване на културния и образователен обмен

България и Виетнам ще работят за последващо задълбочаване на двустранния икономически обмен и взаимните инвестиции. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на индустрията и търговията на Социалистическа република Виетнам Нгуен Хонг Зиен, които проведоха днес среща на „Дондуков“ 2. Виетнамският министър е и председател от виетнамска страна на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е начело на делегацията, която е в България за провеждането на 24-ата сесия на комисията на 13 и 14 май в София.

Румен Радев открои бързия процес на индустриализация на Виетнам през последните десетилетия и устойчивия висок годишен ръст на икономиката, които могат да бъдат за пример и създават благоприятни предпоставки за последващо развитие на двустранното партньорство с България в редица сфери – информационни технологии, производството на високотехнологични компоненти и софтуер за автомобилния сектор, отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни. Държавният глава подчерта и интереса на страната ни за издигане на двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство.

По време на срещата бяха откроени историческите връзки между България и Виетнам, основани на приятелство, взаимно доверие и разбирателство, които са солидна основа за развитието на двустранните отношения. Нгуен Хонг Зиен потвърди поканата на държавното и политическо ръководство на Виетнам към българския държавен глава да посети страната, а Румен Радев подчерта, че планира такава визита заедно с представители на водещи български компании, която да задълбочи политическия диалог на най-високо равнище и да даде нов импулс в двустранния икономически обмен.

Значението на партньорството в сферата на образованието, науката и туризма между България и Виетнам също беше сред акцентите на срещата. Президентът Радев подчерта приноса на България към образованието и професионалната подготовка на десетки хиляди граждани на Виетнам в близкото минало.  Потвърден бе и взаимният интерес към разширяване на културния и образователен обмен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//