Савина Топурска дебютира като автор с „Кравата ЕвроПенка”

Снимка: Савина Топурска

Историята на „Кравата ЕвроПенка” разказва авантюрите на Penka the Cow

На 26.02.2021 г. от 18:30 часа в Градската художествена галерия Савина Топурска ще представи книгата „Кравата ЕвроПенка”.

Историята на „Кравата ЕвроПенка” разказва авантюрите на Penka the Cow. Разказ по истински случай за една българска крава, която предизвика много размисли, реакции и събития в родната си страна и в чужбина. Името й се изговаря от нейното село, та чак до Европейския парламент.

Чрез заимстване на множество кинематографски кодове, в серия от 120 рисунки е илюстрирана една история за чувства, медийна власт и административни правила. „Кравата ЕвроПенка” е труд с няколко нива на прочит – забавна история; мисъл за политическите промени в началото на ХХI век; новите технологии – медии и социални мрежи; рационалността на европейските институции и т.н. Образът на кравата Пенка е фин синтез между многобройните факти и постоянно възникващи въпроси за управлението на Европа.

Музикалната композиция създадена от френският композитор на съвременна музика Андре Сер – Милан е съставена от множество лайт – мотиви, чрез които анекдотите стават универсални. Включени са вокални гласове, инструментална музика, елетроника и “атмосферни” записи. Цялостното произведение се превръща в “радио-драма”. Певческите гласовете се преплитат с разказа създавайки усещане за загадачност и драматичност.

Резюме на реалната история:

През 2018 год., в кюстендилското село Мазарачево една крава изчезва от обора на своите стопани. Откриват я по-късно от другата страна на националната граница – в Сърбия. За нещастие на цялото семейсвто, се оказва, че тя не може да се върне обратно у дома, тъй като според европейските закони тя би представлявала риск за пренасянето на заразни болести, опасни както за животните, така и за хората. Според същите, животното би следвало за бъде евтанизирано. Но точно в този момент се случва кулминация в развитието на историята – тази новина се разпространява светкавично из всички социални мрежи и медии. За нея чуват и известни личности като бившият английски евродепутат Джон Флак и музикалният изпълнител Пол Маккартни. Те се застъпват за животното. Последва петиция и официални писма до висшестоящи управници. Това довежда до щастлив завършек на историята и кравата Пенка остава жива. От тогава до сега, тя е станала два пъти майка на теленца, едно от които носи името Джон Флак.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK