Проф. Румен Гечев: Ако Борисов е невинен, да си даде имунитета сам

Снимка: Пресцентър БСП

„Новото управляващо мнозинство на омертата иска да се създават комисии за имунитетите, за да протакат процеса с години “

„Действаме съгласно правилника на Народното събрание. Пет дни господин Борисов не пожела по собствено желание да даде своя имунитет, което навежда на мисълта, че вероятно се чувства виновен. Два дни след като изтече 5-дневният срок, БСП, следвайки правилника на НС, внесохме днес официално искане за разглеждане на въпроса в парламента, т.е. за гласуване дали да бъде свален имунитетът или не“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на bTV.

И допълни: „Това срещна неособено разбиране от ръководството на парламента, тъй като както вече от БСП заявихме – мнозинството на новите управляващи е омертата на хората, които крият своите имунитети и крият евентуални престъпления, за които твърди главният прокурор“.

В предаването „Лице в лице“ проф. Гечев каза, че ръководството на парламента е разрешило само на лидера на БСП – Корнелия Нинова и на зам.-председателя на парламентарната група на социалистите – Георги Свиленски, да имат достъп до документите, свързани с разследването, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, внесени от главният прокурор в парламента.

„Ние направихме допълнителна подписка, че искаме и останалите депутати да се запознаят с тях. Но НС не е следствие, следствието е минало, прокуратурата се е произнесла. Досега практиката на парламента не е била да се създават комисии. Очевидно тази комисия ще се прави с цел да се протака с месеци и с години“, категоричен бе социалистът.

И отправи призив: „Ако господин Борисов е невинен, какво по-логично от това да не разиграва парламента, да не правим комисии, а просто да си даде имунитета и да започне съответният процес“.

„Защо трябва да се занимаваме с интригите между главния прокурор и Борисов, след като имаме много ясен казус – Борисов да си даде имунитета, а съдът да реши дали е виновен или невинен. Има и решение на съда, че Борисов трябва да даде задължителен ДНК анализ – дава такъв и нещата стават ясни за няколко дни. Защо трябва да бъде разиграван българският парламент?“, попита народният представител от „БСП за България“.

В ефира на bTV проф. Гечев заяви, че социалистите не са доволни от работата на главния прокурор и са го заявявали многократно. „Очевидно прикриваха тези престъпления, които бяха поставени „на трупчета“. Ние многократно поставяхме тези въпроси за яростните грабежи от българския народ, но прокуратурата мълчеше. Сега след като има възможност за изясняване на истината, БСП изпълнява своите обещания пред избирателите си и иска това да се случи, а другите колеги от новото управляващо мнозинство правят всичко възможно да прикрият евентуални престъпления за милиарди, като създават комисии, за да разтъкават имунитетите“, каза той.

„Всички виждаме, че изведнъж двете първи партии, които работиха яростно една срещу друга в предизборните си кампании, „търкаляха се в калта“ – и сега окаляни един срещу друг, се прегърнаха – а причината е властта и прикриването на престъпления“, допълни народният представител от „БСП за България“ и посочи, че това събиране между двете партии във външен план следва цел за активна подготовка за по-активно участие на България във войната в Украйна – в противоречие на интересите на по-голямата част от българския народ.

Социалистът коментира и темата за бюджета, като посочи, че никъде по света няма изискване основната цел на  икономическата или фискалната политика  бюджетният дефицит да е 3%. Той даде пример  с водещи страни от Еврозоната, чийто бюджетен дефицит е между 6-9% в последните три години. „Трябва всяка страна така да си управлява икономиката, че да има повишаване на жизнения стандарт, което е възможно при икономически растеж и при правилно социално справедливо разпределение на БВП. И това трябва да стане при възможно най-нисък бюджетен дефицит и при най-нисък дълг“, обясни проф. Гечев.

„Няма такъв филм – всичко да се върти около някакви „магически“ 3% бюджетен дефицит. Ако трябва дефицитът да е 4%, за да запазим нивото на социално осигуряване, да индексираме пенсиите, да осигурим средства за образование и наука – няма нищо лошо“, каза социалистът и даде пример с европейски страни, които имат по-големи дефицити, защото решават проблемите на страните си. Проф. Гечев обясни, че ако дефицитът бъде 3%, плащанията ще останат на нивото, на което са приети, а инфлацията ще продължи да бъде поне 6-7%, с което БСП не са съгласни.

„Дефицитът може да е нулев, или дори 2%, но това означава да се орежат пенсиите и се замразят плащанията. Какво ще кажат обаче на затворените общински болници – нима хората там ще умират с усмивка на уста, като им казват „не можем да ви лекуваме, обаче бюджетният ни дефицит е 3%“, изрази възмущение проф. Гечев и посочи необходимостта от възможно най-нисък дефицит и поддържане на ниски нива на държавния дълг, но не като някакви „магически числа“ – каквито се явяват тези 3%: „Европейският опит и практика трябва да бъдат прилагани и в България“, каза в заключение народният представител от „БСП за България“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK