Проф. Иван Кочев получи почетното звание “Доктор хонорис кауза” (СНИМКИ)

снимки: infomreja.bg

Ректорът на Югозападния университет проф. д.н. Иван Мирчев връчи почетното звание “Доктор хонорис кауза” на един от най-ярките съвременни диалектолози в Република Македония – Иван Кочев.

С титлата лингвистът бе удостоен в месеца на българската писменост и култура по предложение на Филологическия факултет и с решение на Академичния съвет на ЮЗУ "Неофит Рилски".

На тържествената церемония присъстваха студенти, преподаватели и почитатели на проф. Кочев.

Животът и приносът на Иван Кочев в областта на българистиката, балканистиката и славистиката представи деканът на Филологическия факултет - проф. д-р Антони Стоилов.

“Доктор хонорис кауза”, от своя страна, изказа огромната си благодарност за оказаната му чест и изнесе публична лекция.

Проф. Иван Кочев е роден през 1935 г. в гр. Поморие. Той е наследник на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови. Автор е на монографии, атласи, студии и статии, рецензии и отзиви, които надхвърлят 300. Те се отнасят към различни области на лингвистиката – фонология, фонетика, история на езика, диалектология и лингвистична география, словообразуване, етнолингвистика и социолингвистика, и са нов и оригинален поглед и подход при разработването на проблематиката.

Проф. Кочев е съавтор и отговорен редактор на „Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. I-III. Фонетика. Акцентология. Лексика” (2001). Той е автор и на концепцията и на уводните части на този първи и единствен засега ареален диалектен атлас, който обхваща говорите от цялата българска езикова територия.

Своеобразен връх на многогодишните изследвания на проф. Кочев е книгата „Българска фонология. Вокално-консонантното взаимодействие и смяната на корелативните отношения във фонологичните системи на българския език” (2010).

В нея за пръв път в българската лингвистика в синхронно-диахронен план се анализират основни теоретични проблеми на старобългарската, среднобългарската и новобългарската (диалектна и книжовна) фонология.

От 1995 г. е професор в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

55513:01 - 06.05.2015
ДОСТОЙН!!!
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK