Замесването на богородичния хляб ще бъде направено с донесена от аязмото на Св. Йоан Рилски "мълчана" вода
Денят преди Голяма Богородица се обръщаме към традицията - обичаят Панагия или приготвяне на хляба, с който Христос нахранил учениците си.
Въздигането на хляба, представя българската православна традиция и изкуство. Ден преди Успение Богородично се представя обичая по замесването на богородичния хляб и изпичането му в сто-годишната фурна в кюстендилското село Раждавица. Най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на правенето на хляб на по-младите.
Замесването на богородичния хляб ще бъде направено с донесена от аязмото на Св. Йоан Рилски "мълчана" вода.
„В 8.30ч. е началото, като може да се включите с домашно приготвени изделия, които да изпечем заедно във фурната. Майстор хлебар ще разкаже за тайната на вкусният селски хляб. В Галерията подреждаме изложба снимки "Печива от кюстендилско" на фотографа Влади Чанев, направени по време на празника "Панагия" в Кюстендил“, обявиха от Център за занаяти „Старата череша“.