Предупреждават земеделци в пограничните райони за болестта "рак по картофите"

снимка: infomreja.bg

Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград предприема превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта „рак по картофите” в Пиринско. Предпазните мерки са по повод сигнал от Европейската комисия за поява на заболяването на територията на Северна Гърция, като за това се информират всички кметове на крайгранични общини, търговци и земеделски производители.

Българска агенция по безопасност на храните ще инициира среща, на която ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване и разпространение на болестта. Ще бъдат дискутирани още движението на товари, превозни средства, селскостопанска техника и хора между двете държави в пограничните райони.

"Тази болест не е опасна за хората, но може да донесе щети за земеделските производители. Затова информирахме с писма всички кметове дапредупредят земеделските производители в района. Има опасност да навлезе това заболяване у нас, тъй като в пограничните райони хората традиционно си обменят посадъчен материал, земеделска техника и продукция", обясни Мартин Радев от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Той допълни, че предстои да бъде проведена среща с гръцките власти, които трябва да вземат спешни мерки да не се допусне разпространението на болестта по картофите. Земеделските огнища на болестта се поставят под карантина и там не може да се отглеждат вече картофи и домати.

Вредителят може да бъде пренесен на българска територия с клубени, машини и прикачен инвентар, обувки, животни, както и чрез водата и праха, пренесен от вятъра. По информация на митническите власти български търговци са изкупували гръцки картофи от тази реколта без необходимите документи, което означава, че е възможно да са пренесени в страната ни от заразени картофи.

Голяма част от безработното население от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча през тази есен намериха   препитание именно в полето на Северна Гърция, където изкарваха прехраната си на картофените плантации. Запознати коментираха, че работещите в южната ни съседка са осигурили гръцки картофи за зимата на семействата. Практика в Гоцеделчевско е напролет останалите картофи в мазетата да се използват като семена и да се засаждат в нивите и градините си,  като  често предпочитани са именно вносните сортове. 

Търговците в региона също продават гръцки картофи. Очаква се в близките дни в Пиринско да бъдат извършени проверки и  специалисти да проведат разяснителни беседи за опазване на почвите от заразната болест.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK