Предлагат плащания в брой само до 5 бона

Снимка: Infomreja.bg

Идеята на финансовото министерство е изсветляване на сивата икономика

Министерството на финансите предлага прагът за ограничаване на плащанията в брой в страната да падне от 10 000 лв. на 5 000 лв. Целта е изсветляване на сивата икономика. Предложението се прави не за първи път, но обикновено бива отхвърляно в парламента.

Искането фигурира в пакета промени в данъчните закони, с които служебният кабинет очаква тази година да завиши приходите в хазната с около 6 млрд. лв. и да свие бюджетния дефицит. Те бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Плащанията на територията на страната ще могат да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лв., предлага МФ. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в други държави членки на Европейския съюз, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

Както вече е известно, в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда и еднократно заплащане на солидарна вноска на свръхпечалбите за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Предлага се тя да бъде в размер на 33 на сто от основата, а периодът за облагане да бъде от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Тя не освобождава фирмите от заплащането и на 10% данък печалба. Т.нар. солидарна вноска няма да се признава и за разход.

"Въвеждането на тази спешна мярка от страна на държавата ще позволи смекчаване на риска цените на стоките и услугите да достигнат още по-неустойчиви равнища и ще гарантира, че няма да бъдат нанесени трайни вреди на потребителите и икономиката като цяло. Едновременно с това мярката ще допринесе за запазване на устойчивостта на публичните финанси и за осигуряване на необходимите финансови средства за осъществяване на разходните политики на държавата, свързани с обществения ред и сигурността, образованието, здравеопазването и други", пише в мотивите на законопроекта. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK