Правната комисия обсъжда реформата в Антикорупционната комисия

Снимка: Infomreja.bg

Законът дава възможност да могат да се обжалват пред съда постановленията на прокуратурата

Правната комисия на Народното събрание започна седмичното си заседание, на което ще обсъди на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно европейските делегирани прокурори и на първо четене - Законопроекта за противодействие на корупцията, който предвижда реформа на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Законодателните изменение в ЗСВ предвиждат европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена и определена като организационна единица по Закона за защита на класифицираната информация. Така структурата ще има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда.

Законопроектът за противодействие на корупцията разписва разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Също така се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и ще имат право на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители.

Законът дава възможност да могат да се обжалват пред съда постановленията на прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство. Делото ще се води от съда, еднолично, в закрито заседание и в срок от един месец. При отмяна на постановлението на прокурора съдът ще може да дава мотивирани указания за прилагането на закона. Определението на съда може да се обжалва и протестира.

На заседанието присъства заместник-главният прокурор Даниела Машева, представители на Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Националното бюро за контрол на Специалните разузнавателни средства, Висшия адвокатски съвет и др., съобщава БТА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//