Прокурор от Гоце Делчев е обвинен в длъжностно престъпление заради Петьо Еврото

Източник: basketball.bg

На този етап не е отправено предложение до Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност

Прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател Петьо Петров, научи „Лекс“. Информацията беше потвърдена от Софийската градска прокуратура (СГП).

В края на май тази година Сулев, който е от Гоце Делчев, привлече в качеството му на обвиняем Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация.

Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината за това е, че той не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест и да го обяви за издирване.

На този етап не е отправено предложение до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност.

През април тази година Костадин Сулев осъди прокуратурата на 25 000 лв. обезщетение за морални вреди от незаконно повдигнати две обвинения, припомня „24 часа“. Той бe oбвинeн през 2017 г., че през есента на 2015 г. поръчал на техник да монтира на електромера на апартамента му в София допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за ток с над 80% и така плащал занижени сметки. Второто обвинение бе, че през 2016 г. е cвoждaл млaдa жeнa към cъвкyплeния c тpи лицa. По това обвинение в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток.

Докато бе обвиняем, Сулев бе с мярка за неотклонение парична гаранция 5000 лева, а прокурорската колегия на ВСС го отстрани от длъжност. На 21 март 2018 г. в СГС бил внесен обвинителен акт, а два години по-късно ВКС окончателно го оправда. След това заведе дело в СГС срещу прокуратурата да му заплати 300 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди - стрес, нервно напрежение, тревожност, страх, срам, потиснатост и тревоги от незаконните обвинения, както и 50 000 лева за пропуснати ползи от заплати, които е щял да получи като прокурор в Специализираната прокуратура, където е щял да работи. Уронен бил престижът му в професионалните среди, а повдигнатото обвинение му попречило да са развие професионално, защото е бил повишен на длъжност "прокурор" в Специализирана прокуратура.

В исковата си молба до съда твърди, че с незаконните си действия Прокуратурата е поставила Сулев и семейството му във финансови затруднения, свързани с невъзможност да поемат заплащане на месечни вноски за кредити. Търпял вреди и от дадената гласност на случая в медиите. Като магистрат, призван да повдига и поддържа обвинение срещу лица, извършили престъпления, сам се е оказал в ситуация на потърпевш от несправедлива наказателна репресия.

Константин Сулев е бил разследващ полицай в ГДБОП. През 2009 г. става младши прокурор в Районна прокуратура - Гоце Делчев, а 5 години по-късно отива в Софийска районна прокуратура. През септември 2017 г. избран за прокурор в Специализираната прокуратура, но така и не започва работа, защото е отстранен от длъжност до окончателното му оправдаване през 2020 г. /lex.bg и 24chasa.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//