Потребителска кооперация в Гърменско ще проучва подземни богатства върху площ от 0,2 кв. км

снимки: читатели на ИНФОМРЕЖА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е подписал разрешително на Потребителска кооперация „Балкан“ със седалище с. Крушево, община Гърмен, за проучване на скално-облицовъчни материали, които попадат в списъка на подземните богатства.

Разрешителното е за срок от една година и е за площ от 0, 2 кв.км. в местността „Балабашев дъб“ в землището на Крушево.

Според договора в рамките на проучвателния срок кооперацията, както и останалите фирми с издадени разрешителни, имат право само на обследване и сондажи, на базата на които се подготвя доклад заедно с направените проби на скално-облицовъчни камъни и чак тогава се кандидатства за концесия, която предполага добив и търговска дейност, обясниха процедурата запознати.

Докато трае едногодишното проучване, изрично се забраняват добив и търговска дейност със скално-облицовъчни материали, които са държавна собственост.

Потребителска кооперация „Балкан“ с председател Асен Колджиев ще заплати 2 190 лева гаранция на държавата, че проучването няма да навреди на околната среда. Таксата за проучване е 5 000 лева за 1 кв. км. При случай на неспазване на клаузите по договора по отношение на провеждането на безвредно за екологията проучване, гаранцията от 2 190 лева не се връща на титурярите на разрешителните и с тези пари държавата възстановява нанесените щети.

В документа е упоменато, че лично министър Добрев ще упражнява контрола за спазването на клаузите по договора.

Дълги години горските стопанства, природозащитници и еколози основно от общините Гърмен и Сатовча водят война срещу унищожаването на околната среда от масовото добиване на тикли – скално-облицовъчни материали. От 1989 г. те призовават всяко ресорно ведомство и министър да съблюдават стриктно издаването на разрешителни за проучвания и да контролират изпълнението на договорите.

До момента резултат от постъпилите многобройни сигнали, придружени със снимков материал и видеозаписи, обаче няма. Разрухата на екологията, благодарение на липсващия контрол, е тотална.

Читатели на ИНФОМРЕЖА изпратиха потресаващи снимки за нанесените щети от т.нар. проучвания, за които министерството на икономиката продължава да раздава разрешителни, без да упражнява какъвто и да е контрол. Така немалко красиви кътчета в района на Сатовча и Гърмен днес приличат на лунни пейзажи, което се случва пред очите на всички.

Никой от получилите досега разрешителни не спазва клаузите по договорите, разрешителните се използват за масово добиване на скално-облицовъчни камъни, с които се търгува незаконно.

На пръсти се броят имащите право на законен добив чрез предоставена концесия след етапа на проучване в района на Гърмен и Сатовча.

Досега няма наказани за унищожаването на околната среда и красивата природа в региона, която е уникална, въпреки изпратените многобройни сигнали от местни институции и граждани до всички управляващи от 20 години насам.

Умишлено се кандидатства за колкото е възможно по-малки площи за проучване, за да се избегнат големите държавни такси и така въпросните „проучватели“ плащат минимални суми за дейността си.

Веднъж получили  разрешителни фирмите забравят напълно за заявения периметър и за клаузите по договора и започват масов безконтролен добив и търговия с облицовъчни материали с разрешителните, които им служат само за параван.

Под въпрос е дали въобще някой плаща и данъци, обясниха порочната схема отлично запознати източници на ИНФОМРЕЖА, които са категорични, че незаконният добив на подземни богатства с и без разрешителни е нанесъл огромни екологични щети в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Натанаил22:00 - 16.06.2012
Чеда мои, озаптете се! За 10 години ебахте майката на природата за поколения напред. Какво ще завещаете на децата си лакоми гъзове!? ....Ситни дребни тиклички, които оставяте на всякъде??! ...Кой ви каза, че това е ваше? Това е дар от бога - не от кмета! Простите гъзове на Башев и Мименов мислят само за далавера, кражби и сто тояги на чужд гръб...Те не природата, а майка си ще продадат за пари! И тук чеда мои със страшна сила идва главния въпрос! Няма ли в тая продажна държавица Прокуратура, която да осъди тези двама мръсника за съсипването на милата ни татковина?!?
Гюнер14:19 - 16.06.2012
Ако е само Кулджиев с пасти да го наядеме , в момента и куцо и сакато копае тикли и продава , даже и децата ваканцията участват . Дневният надник варира от 80 до 120 лева а за фирмите които продават печалбите са огромно но от къде държава да се спре това беззаконие . Този добив на тикли решава всички избори в гоцеделчевско защото и кметове и депутати са вътре в далаверата .
Сони14:12 - 16.06.2012
Щом таксата за проучване върху 1 кв. км. е 500 лева , колко е платил Колджиев тогава за 0,2 кв. км.- ола цяло и 2 десети кв. км.
запознат14:08 - 16.06.2012
нула цяло и две десети/ 0, 2/ кв. км .пише в документа ако трябва да сме точни . Смятайте го вие колко е и това не е чак толкова важно , важното е държавата най- после да покаже че няма да позволи на хитреците и измамниците да излязат и сантиметър от заявените в случая 0,2 кв. км.

FACEBOOK