"Булгаргаз" съди "Газпром" за спрените доставки

Снимка: ЕПА

Българската компания е взела решение да търси правата си за претърпени загуби в размер на 400 милиона евро

Държавното дружество "Булгаргаз" ще съди руския монополист "Газпром експорт" за спрените доставки на газ за България. Това обяви на брифинг енергийният министър Владимир Малинов, пише news.bg.

Българската компания е взела решение да търси правата си за претърпени загуби в размер на 400 милиона евро. Все пак ще дадем шанс на руската компания да се изплати към страната ни. В противен случай се тръгва към арбитражно дело.

Припомняме, "Газпром" спря доставките на природен газ за България по дългосрочен договор, който беше в сила до края на 2022 г., на 27 април 2022 г. Това се случи на втория месец след началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

Газпром тогава спря едностранно и доставките за Полша по газопровода "Ямал - Европа".

Преди това от "Газпром" обявиха нов начин на разплащане по дългосрочните договори в опита си за енергиен шантаж на Европа, която да отстъпи от позициите си за подкрепа на Украйна в противопостоенето й на руската агресия.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Това бе определено от "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) като рисково - предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна, се посочваше в анализа, направен от дружествата.

Първите две страни, които се оказаха с плащания по едностранно обявената нова схема на "Газпром" бяха именно Полша и България. В следващите седмици дойдоха вече и сроковете за плащания на другите страни, но обявената от "Газпром" схема вече бе изменена и уточнена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//